Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Stravinsky

BEKIJK: Igor Stravinsky in de gevangenis voor een vals akkoord?

klassieke muziek

ma 19 apr. - 5:30

In 1941 maakte de Russische componist Igor Stravinsky een bewerking van het Amerikaans volkslied The Star-Spangled Banner. Alleen viel zijn versie niet goed in de smaak. De vreemde akkoorden onder de vertrouwde melodie konden voor veel Amerikanen niet door de beugel. Belandde Stravinsky daardoor in de gevangenis? Bekijk hier de video met Sander De Keere in de videoreeks Start to Stravinsky.
Sander De Keere in de videoreeks Start to Stravinsky

In 1940 verhuisde de Russische componist Igor Stravinsky naar Amerika. Met de hoop ooit een Amerikaans staatsburger te worden, maakte Stravinsky een nieuwe orkestversie van het Amerikaans volkslied The Star-Spangled Banner. Dat verliep niet zonder slag of stoot. Tijdens de première in 1941 in Los Angeles (met dirigent James Sample) waren de reacties verdeeld. Veel mensen in het pubiek konden hun zo vertrouw volkslied plots niet meer meezingen. Daar zaten de typische Stravinsky-akkoorden voor iets tussen. Het werk zat vol septiemakkoorden, die enorm konden wringen met de heldere melodielijn. Ook toen Stravinsky zijn versie zelf dirigeerde in 1944 in Boston, was er opvallend weinig reactie in de zaal. Stravinsky dirigeerde het volkslied naar het publiek, maar het bleef stil. Ook toen Stravinsky de partituur aan Mrs. Roosevelt gaf voor een veiling voor het goede doel tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd hij vriendelijk bedankt. De Stravinsky-versie van The Star-Spangled Banner was te ongewoon voor het Witte Huis. 

Sommige conservatieve Amerikanen vonden dat Stravinsky met zijn versie te ver was gegaan en dienden klachten in bij de politie van Boston. Op de tweede concertavond in Boston wou de politie hem arresteren, met in hun handen de wet van Massachusetts (Chapter 264, Section 9) die zegt dat elke andere versie van het volkslied verboden was. Stravinsky werd gewaarschuwd en zou volgens de pers gearresteerd zijn. Maar wat is er van waar? 

Belandde Stravinsky écht in de gevangenis door zijn vreemde akkoorden onder het volkslied? Ontdek met Sander De Keere het antwoord in deze video

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet