Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Belgische Sylvia Huang haalt finale Koningin Elisabethwedstrijd

klassieke muziek

ma 13 mei - 2:24

Sylvia Huang (25), de enige Belgische deelneemster aan de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool, is bij de twaalf finalisten. Dat heeft de jury net na middernacht bekendgemaakt. Ze speelt op maandag 20 mei haar finaleconcert.
Sylvia Huang is de tweede van links onderaan.

De hele week gaven 24 jonge violisten het beste van zichzelf in Flagey in Brussel, tijdens de halvefinaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd. Ze speelden een dubbel programma met pianobegeleiding en met orkest,  het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië onder leiding van Jean-Jacques Kantorow, op verschillende dagen. 12 van de halvefinalisten, onder wie dus Sylvia Huang (op foto tweede van links onderaan), stoten nu door naar de finale.

Sylvia Huang zelf kon het amper geloven. "Ik had dit helemaal niet verwacht. Ik verkoos sowieso niets te verwachten, ik was gewoon al blij dat ik zo ver was geraakt. " Of ze besefte dat ze heel goed aan het spelen was tijdens haar uitvoering? "Niet echt, ik heb niet aan de finale gedacht of zo toen ik aan het spelen was, ik heb gewoon alles gegeven", zo zei een ontroerde Huang na afloop.
Ik was gewoon al blij dat ik zo ver was geraakt.

We hoeven helemaal geen chauvinist te zijn om voor haar te supporteren.

— Katelijne Boon

Dat Huang de finale haalde, is voor Canvas-presentatrice Katelijne Boon geen verrassing: "Helemaal niet. Van bij de eerste ronde heeft ze laten blijken dat ze een fantastische violiste is, met niet alleen een ongelooflijke techniek maar ook een grote muzikaliteit.  We hoeven helemaal geen chauvinist te zijn om voor haar te supporteren."

De andere finalisten zijn Stella Chen (VS), Timothy Chooi (Canada), Ioana Cristina Goicea(Roemenië), Luke Hsu (VS), Stephen Kim (VS), Shannon Lee (Canada), Seiji Okamoto (Japan), Júlia Pusker (Hongarije), Eva Rabchevska(Oekraïne), Ji Won Song (Korea) en Yukiko Uno (Japan).

In de finaleweek van 20 tot 25 mei zal het vioolconcerto van Tsjaikovski 4 keer gespeeld worden, dat van Brahms 3 keer, dat van Sibelius 2 keer en dat van Beethoven, Sjostakovitsj en Dvorak telkens 1 keer. Dat laatste wordt maar heel zelden gespeeld en het zal precies Sylvia Huang zijn die dat voor haar rekening neemt. Ze speelt op maandag 20 mei haar finaleconcert.

"Het is van 1971 geleden dat het nog eens gespeeld werd, dus dat alleen al is iets om naar uit te kijken," zegt Katelijne Boon. "Ze zal bovendien geruggesteund worden door het Belgisch Nationaal Orkest.  Toen ze 18 was, is ze zelf bij dat orkest gaan spelen en heeft ze ook enkele keren als orkestmuzikante de Koningin Elisabethwedstrijd begeleid." Alle violisten spelen ook een werk dat speciaal voor de wedstrijd geschreven werd door de Finse componist Kimmo Hakola. Op 25 mei kennen we de winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool.

Bron: VRT NWS

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet