Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: De Liefhebber

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Alfons Vansteenwegen

blijf verwonderd!

za 8 mei - 6:00

Muziek speelt een belangrijke rol in het leven van Alfons Vansteenwegen, seksuoloog en relatietherapeut met internationale reputatie. Hij werd vooral bekend door de publicatie van bestsellers als Liefde is een werkwoord', dat al aan zijn 48ste druk toe is. Met 'Liefde op leeftijd' rondde hij recent zijn cyclus rond samenleefrelaties af. Want liefde blijft een werkwoord, ook na je 70ste. Een heruitzending van het gesprek dat Katelijne Boon met hem had op zaterdag 21 december 2013.
Alfons Vansteenwegen

Alfons Vansteenwegen (1941) is seksuoloog en relatietherapeut met internationale reputatie. Hij werd vooral bekend door de publicatie van bestsellers als 'Liefde is een werkwoord', dat 48 (!) herdrukken en twaalf vertalingen kende, 'Hoe overleef je een liefdesaffaire', 'Als liefde zoveel jaar kan duren', 'Vreemdgaan met je partner', 'Tijd maken voor de liefde' en recent nog 'Liefde op leeftijd. Waarom liefde altijd een werkwoord blijft.'
Met dat laatste boek, dat bedoeld is voor 70 plussers, heeft hij zijn cyclus rond de samenleefrelatie verder afgewerkt. 

Prof. em. Vansteenwegen was jarenlang voorzitter van het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen aan de K.U.Leuven en diensthoofd van het bekende Communicatiecentrum voor Echtparen van UZ Leuven. Hij was ook lange tijd voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Seksuologie en is bestuurslid van de European Federation of Sexuology.

Samen met zijn vrouw Maureen Luyens leidde hij een therapiecentrum voor echtparen. Zijn werk werd bekroond met de prestigieuze tweejaarlijkse Nederlandse seksuologieprijs van Emde Boas-Van Ussel.
Voor zijn levenslange werk in de seksuologie werd hij, als eerste Belg, internationaal onderscheiden in juni 2011 met de gouden medaille van de World Association for Sexual Health (WAS).
Het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen is enig in zijn soort op universitair niveau in het Nederlandstalig taalgebied. Opgericht in 1961 was het zijn tijd vooruit. Gelijkaardige Europese instituten werden pas in de jaren 70 opgericht. 

In eigen beheer maakte hij een boekje ‘Opa, wat is? ‘: gesprekken met een twaalfjarige over 'vergeten waarden' als: trouw, hoffelijkheid, tederheid, tevredenheid, wilskracht, edelmoedigheid, enzovoort.

Voor een boekje over ‘verschilligheid' met als voorlopige titel ‘Blijf verschillig. Discrimineer trefzeker en zet je in’ zoekt hij nog een uitgever. Belangstellenden mogen zich melden!

Tijd maken voor elkaar, dat blijkt één van de sleutels voor het oplossen van relatieproblemen. En net muziek heeft de gave de tijd even op te heffen. Vooral het Gregoriaans dat Alfons Vansteenwegen al van in zijn prille jeugdjaren leerde kennen als jonge koorknaap in de Leuvense Predikherenkerk.

Bekijk het gesprek dat hij met Tom De Cock tijdens de Boekenmarathon had over 'Liefde op leeftijd'.

 

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Alfons Vansteenwegen gemaakt. Die kunt u via de speler hieronder beluisteren en delen:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet