Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Alice Toen

blijf verwonderd!

za 7 jan. - 9:00

In juli 2023 viert ze haar 99ste verjaardag en zolang ze kan gaat ze nog graag het podium op. Alice Toen, die glansrollen speelde in onder andere ‘Witse’ en ‘Familie’, entertaint het publiek al sinds de late jaren veertig. Ze stond mee aan de wieg van het Mechels Miniatuurtheater en schreef veel kinder- en jeugdtheater. Katelijne Boon zocht haar op in Dilbeek voor een boeiend gesprek over de muziek in haar leven en werk.
Alice Toen

Herbeluister de uitzending

Alice Toen werd geboren in Hoboken op 25 juli 1924. Van jongs af aan was ze verzot op muziek, die ze op de radio hoorde en nazong. Samen met haar twee jaar oudere zus Mady vormde ze een duo 'De Toentjes', waarmee ze optrad en waarbij zij hen begeleidde eerst op ukulele en later op een gitaar die ze van Bobbejaan Schoepen kocht.

Alice was afgestudeerd als secretaresse en correspondente aan de School voor Handel en Administratie in Antwerpen. Ze sprak en schreef vlot talen en kon samen met haar zus aan de slag bij de Britse strijdkrachten en later bij het Agence Maritime International en de Cia. Sud-Americana de Vapores.

Aangetrokken door toneelspelen, behaalde ze haar Eerste prijs Toneel en Voordracht aan het Conservatorium in Mechelen en werd ze actrice bij het Nederlands Kamertoneel in Antwerpen. In 1956 werd ze medestichtster, actrice en directrice van het Mechels Miniatuurtheater, dat ondertussen opgegaan is in 't Arsenaal.

In de decennia die volgden was ze te zien in verschillende televisiefeuilletons, films en toneelproducties. Ze werkte ook mee aan radioprogramma's als Het Koekoeksnest.

In 1993 werd ze gevierd in het toenmalige Koninklijke Jeugdtheater Antwerpen en bekroond door Minister van Cultuur Hugo Weckx. Voor haar vertalingen van toneelstukken uit het Frans, Engels, Duits en Spaans kreeg ze de Sabamprijs (1979).

Voor haar theaterstukken voor de jeugd en jongeren en haar bijdrage aan de theatrale opvoeding van de theaterschool in Karlovac, werd ze in 2002 gelauwerd door het Ministerie van Cultuur en de stad Karlovac in Kroatië.

In september 2007 ging haar tragikomische monoloog 'Charlotte' in regie van Jan Verbist in première in het Antwerpse Fakkelteater. Jan Christiaens had het stuk op haar lijf geschreven.
Daarin vertolkt ze de rol van Charlotte, geboren in 1900, die haar koffer heeft gepakt om te vertrekken naar een home. Aan de hand van allerlei voorwerpen die ze uit een oude koffer opdiept, vertelt ze haar leven. De voorstelling zit vol emoties en tragiek, is ontroerend door de eenvoud en ontwapende humor. Elke gebeurtenis wordt door muziek onderlijnd, muziek uit alle periodes van haar leven, soms gezongen, soms gespeeld.
Alice speelde de voorstelling maar liefst 125 keer. Ze was 90 jaar toen ze bij de laatste voorstelling afscheid nam van het theater.

Al van in haar jeugd houdt Alice hartstochtelijk van opera. In haar leven zag ze heel veel opera's en bezocht ze operahuizen, ook in het buitenland. Jarenlang was ze een trouwe bezoeker van De Munt. Ook dé muziekstad bij uitstek, Wenen neemt een bijzondere plek in haar leven in. 
Op haar 77ste ging ze gitaarlessen nemen bij Jean Van der Schueren, de drijvende kracht achter Jazz-MADD, zodat ze op haar 80ste verjaardag iets kon spelen op haar verjaardagsfeest.

Met Jean Van der Schueren (Juan del Granero) en sopraan Françoise Vanhecke stond ze de laatste jaren op de planken tijdens concerten waarin zij poëzie reciteerde (van o.a. Roel Richelieu van Londersele) of zong. 
Hieronder kunt u een opname bekijken van La Tarara van Federico Garcia Lorca, gezongen door Françoise Vanhecke en Alice Toen, begeleid door Jean Van der Schueren. Ze werd gemaakt tijdens een concert van Musica@Parola, op 28 augustus 2021.

Beluister De Liefhebber met Alice Toen

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Alice Toen gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen: 

Alice Toen vroeger en nu

Alice Toen vroeger en nu

Alice Toen met Masker

Alice Toen met Masker

Alice met gitaar

Alice met gitaar

Alice met gitarist Jean Van der Schueren

Alice met gitarist Jean Van der Schueren

Alice en Katelijne

Alice en Katelijne

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet