Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: De Liefhebber

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Bart Moeyaert

blijf verwonderd!

za 3 nov. - 9:00

Op 3 november ontving Katelijne Boon Bart Moeyaert in De Liefhebber, tijdens een live-uitzending vanop de Boekenbeurs. Aanleidingen waren er genoeg: Barts nieuw boeken, zijn nieuwe muzikale ervaringen, een heel leven met muziek.

Bart Moeyaert kreeg zijn voornaam van het hoofdpersonage uit het legendarische boek 'Bartje zoekt het geluk' van Anne de Vries. Als zevende zoon op rij uit een Brugs gezin, heeft hij Koning Boudewijn als peetvader. Hij houdt van lezen en schrijven. Als hij 10 is geeft hij z'n eerste huiskrantje uit, getypt op 7 exemplaren. Hij schreeft hele schriftjes vol, met verhalen en gedichten.
In 1983 -hij is dan 19 jaar oud- debuteert hij met ‘Duet met valse noten’. Het begin van een 35 jaar lange carrière, waarin hij teksten voor theater schrijft, poëzie en boeken die geliefd zijn in binnen-en buitenland en de ene na de andere prijs wegkapen.  ('Blote Handen', 'Het is de liefde die we niet begrijpen', …).
In 2006 wordt hij voor twee jaar aangesteld als stadsdichter van Antwerpen.
Bart Moeyaert is niet alleen een begenadigd schrijver maar ook een begeesterend performer.  Als verteller, in 'Luna Van de Boom' bvb. of in 'Olek schoot een beer'. Maar ook als acteur op het podium of in literaire programma's zoals Geletterde mensen.

Kies nooit voor de middelmaat. Dat heb ik van Salieri in de film Amadeus.

— Bart Moeyaert

In 2016 wordt Bart Moeyaert op vraag van Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Letterenfonds artistiek intendant van het Gastland Vlaanderen en Nederland op de Frankfurter Buchmesse 2016.
Een megaproject waarvoor hij in twee en een half jaar tijd het hele concept uitwerkt. Samen met een sterk team brengt hij het Nederlands taalgebied literair en cultureel in kaart.

De 35ste verjaardag van z'n schrijverschap wordt bekroond met 'We waren klaar', de uitgave bij Bebuquin van al zijn theaterteksten met illustraties van Isabelle Vandenabeele. En met zijn nieuwste boek, 'Tegenwoordig heet iedereen sorry' dat op 2 oktober 2018 bij Querido verscheen en ondertussen aan een derde druk toe is. Een nieuwe dichtbundel van Bart komt eraan in 2019.

Bart is voor de 16de (!) keer genomineerd voor de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award, een prijs die jaarlijks uitgereikt wordt aan een schrijver, illustrator of organisatie die in de geest van Lindgren op een eigen manier pleit voor de vrijheid en de rechten van het kind en voor het belang van het lezen. De ALMA bedraagt vijf miljoen Zweedse kronen.
In voorjaar 2020 weten we ook of Bart de Hans Christian Andersen Award wint, één van de meest prestigieuze, internationale prijzen voor kinder- en jeugdliteratuur. Ook voor deze prijs werd hij al eerder genomineerd: in 2002, 2004, 2008, 2012 en 2016.  In 2002 en 2012 haalde hij zelfs de shortlist. Bart Moeyaert zou de eerste Belg zijn die deze felbegeerde prijs wint.

Meer informatie over Bart Moeyaert

Klassieke muziek speelde als kind al onmerkbaar een rol in zijn leven. 
Bart houdt van operamuziek, vooral van Händel. En ook van filmmuziek. Bepaalde muziek helpt hem om in een sfeer te komen. Zo zijn er hele scénes van boeken geschreven met één bepaalde track op ‘repeat’.

U kan de hele uitzending via de radiospeler hieronder opnieuw beluisteren.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet