Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: De Liefhebber

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Bart Stouten

blijf verwonderd!

za 2 okt. - 8:00

Dichter, schrijver én welluidende radiostem Bart Stouten drukte met zijn ongeëvenaarde stijl en poëtische taalvirtuositeit een grote stempel op zijn geliefde radionet, Klara. Op 31 augustus nam hij afscheid in Klassiek Leeft, maar op 2 oktober keerde hij terug. Niet om 'nostalgisch lagrimant' terug te blikken, maar om een paar rake dingen te vertellen over wat zijn radiowerk en vooral de muziek met hem gedaan heeft.
Bart Stouten

Bart Stouten (Sint-Truiden, 19 september 1956) is licentiaat-vertaler, dichter en was tot oktober 2021 radioproducent-presentator bij Klara.
Hij werkte een tijdlang als copywriter en bij de Universiteit Antwerpen, maar kwam in 1990 bij de toenmalige BRT terecht. Daar werd hij bij Radio 1 aangesteld als producent bij de Dienst Hoorspelen. Hij heeft er de Beckett-hoorspelen vertaald en gerealiseerd in een Nederlandse versie samen met regisseur Martine Ketelbuters. Hij leidde ook andere hoorspelreeksen voor de Vlaamse radio, zoals van Harold Pinter, Peter Handke en Tom Stoppard.

Zijn mooie radiofone stem bezorgde hem al gauw een plek achter de microfoon bij Radio3 en later Klara. Zo werd hij anker van programma's als Het pak van sjaalman, Zegge en Schrijve, De Tuin van Eden, Bellevue, Stouten op zondag en Klassiek Leeft.

Hij debuteerde in 2002 als dichter met Sapporo blues - kimi ga hoshii en bracht ondertussen al twaalf bundels uit, de meeste bij Uitgeverij P, waaronder De wijsheid van de wind (2004)Happy Christmas, Happy New York (2006) Ongehoorde vragen (2013), Van fooi tot bankgeheim (2015), Middelheim Live (2016) en Redding nabij (2020).  In 2018 verscheen ook een bloemlezing van zijn werk in de Parnassusreeks onder de titel Onder de avondklok van de liefde. Zijn meest recente bundel is Bunker, een prozagedicht dat hij bij zijn afscheid van Klara aan zijn collega's cadeau deed.
Zijn gedichten werden daarnaast ook gepubliceerd in tijdschriften als de Poëziekrant en Het Liegend Konijn.

In 2009 debuteerde Bart Stouten als prozaschrijver met Het ware Eden, een spiritueel dagboek.  In 2010 verkende hij in Beminde eilanden met literaire teksten door hem geliefde verre eilanden.
Zijn muzikale herinneringen verzamelde hij in een overrompelende ode aan de klassieke muziek in Kersen eten om middernacht, waarvan hij ook een radioreeks voor Klara maakte. Het boek werd in Nederland bekroond met de Grote Inktslaaf Literatuurprijs 2013
Zijn allereerste roman was Bidden om verboden vruchten (2015), bij Uitgeverij Vrijdag. Twee jaar later verscheen zijn Syriëroman Het huilt voor jou. In 2019 verscheen de roman Liefde en andere overvloed , over het lot van een Oegandese vluchteling.

Zijn grote liefde voor Bach vond in 2017 zijn beslag in het meesterlijke essay Bart Stouten over Bach. Een speelse wandeling door leven en werk van de grootste componist aller tijden, maar ook een sprankelende reflectie op het leven zelf.

In Bart Stouten over Proust & Beckett  (2019) keerde hij terug naar zijn grote literaire liefdes die hem een leven lang inspireerden. 

Bart heeft van jongsafaan een grote liefde gehad voor de symbiose van woord en muziek. 

Meer informatie over Bart Stouten

Herbeluister De Liefhebber met Bart Stouten

Niemand zag de wereld ooit zoals hij was

— Bart Stouten

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Bart Stouten gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet