Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Bart Van Loo

blijf verwonderd!

za 9 nov. - 9:00

Schrijver en conferencier Bart Van Loo gaat door het leven als zelfverklaarde francofiel, sinds hij het grote publiek wist in te pakken met zijn alom geprezen Frankrijktrilogie en de bestsellers 'Chanson' en 'Napoleon'. In januari 2019 verscheen zijn nieuwste boek 'De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen', een bevlogen historische vertelling waarmee hij zijn lezers stormenderhand veroverde, Filips de Goede waardig. Op 9 november was hij te gast in De Liefhebber, live op de Boekenbeurs.
Bart Van Loo

Bart Van Loo, de uit de zanderige ondergronden van de Vlaamse Kempen opgeschoten jongeman (nou ja, geboren in 1973), leest, schrijft boeken en staat geregeld op een podium.  Sinds enige jaren tracht hij naar godsvrucht en vermogen de Franse cultuur telkens weer langs andere sluipwegen te benaderen. Zijn eerste liefde is en blijft de literatuur, maar sinds enkele jaren is de geschiedenis een gewaardeerde maîtresse geworden. Samen met zijn vrouw en dochter woont hij in West-Vlaanderen, op een boogscheut van de Franse grens. Met enige regelmaat is hij ook in Antwerpen vinden. Optredens brengen hem dan weer in alle uithoeken van de Lage Landen. Zijn leven verdeelt zich tussen podium en ‘klooster’, tussen uitbundigheid en de stilte van lezen en schrijven, met de trein als rijdende werkkamer. Altijd onderweg en toch verdiept in een boek of een gedachte.

Zijn Frankrijktrilogie (Parijs retour, Als kok in Frankrijk en O vermiljoenen spleet!) werd in 2011 voor het eerst samengebracht in één vuistdikke band bij de Bezige Bij Antwerpen. Het eerste luik, Parijs retour (2006), vertelt het persoonlijke verhaal van jarenlang Frankrijk doorkruisen in de voetsporen van de grootste negentiende-eeuwse Franse schrijvers. Als kok in Frankrijk (2008) is een erudiet en humoristisch literair kookboek, dat gerechten uit romans samenbrengt met recepten uit kookboeken die rond dezelfde tijd verschenen. Op basis van dit boek schreef hij met Vitalski de theaterdialoog ‘Oot kwisien literair’ dat ze samen op de planken brachten. In het derde deel, O Vermiljoenen Spleet! (2010) onderzoekt Van Loo de geschiedenis van schaamte, sex en de tirannie van de erotiek. Hij laat aan de hand van de Franse literatuur zien hoe onze blik op seksualiteit in de loop der eeuwen is veranderd. In 2016, tien jaar na het verschijnen van het eerste deel, verscheen deze uit te de kluiten gewassen trilogie in een handzame pocket.

In 2010 verraste de Vlaamse francofiel met Elsschot, Antwerpen en Coraline, waarin hij aantoont hoe je met het oeuvre van Elsschot een Française kunt verleiden. Een jaar later presenteerde hij zijn zoektocht naar de ziel van het Franse lied in Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk. Tegelijkertijd verscheen bij EMI een door hem samengestelde dubbelcd met chansons (die goud werd) en zond Klara een 8-delige radioreeks uit op basis van zijn boek. 
Verder volgden nog Bleu Blanc Rouge. Reis door Frankrijk in 80 vragen (2012) en Chanson illustrée, een geïllustreerde editie van de bestseller Chanson (2012). Van Loo stelde na de eerste compilatie-cd nog twee andere samen.
In het voorjaar van 2012 was hij een van de centrale gasten De Laatste Show, nadien werd hij opgevist door De Wereld Draait Door. Samen met Karl Vannieuwkerke trok hij in een rode Citroën DS door Frankrijk, een queeste naar de roots van de Ronde van Frankrijk, met ook aandacht voor literatuur, chanson en gastronomie: God in Frankrijk werd uitgezonden in 2013.

In november 2014 verscheen Napoleon. De schaduw van de revolutie, waarin twee tot de verbeelding sprekende homerische verhalen uit de westerse geschiedenis samenkomen in een bevattelijke en meeslepende vertelling.
Met zijn conférences doorkruist hij Vlaanderen en Nederland. Na zijn theatershow rond het Franse lied (met Eddy et les Vedettes, 2014-2015) trok hij samen met singer-songwriter Geert Hellings langs de zalen met een voorstelling over Napoleon (2017-2018).

In januari 2019 verscheen zijn nieuwste boek De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen, waarvan  binnen het jaar meer dan honderdduizend exemplaren werd verkocht. Er volgde een  grote verteltournee door Vlaanderen en Nederland.
De nominatie voor de LIbris Geschiedenisprijs kon hij jammer genoeg niet verzilveren, maar op 30 oktober vierde de Bezige Bij de meer dan 100.000 verkochte exemplaren met een gouden versie van “De Bourgondiërs”. Bedrukt met het Gulden Vlies!

Hij haalde ook mooi de top 3 van de BookSpot Lezersprijs 2019 met 'De Bourgondiërs'.

Meer informatie over Bart Van Loo

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Bart Van Loo gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet