Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Bavo Dhooge

blijf verwonderd!

za 4 feb. - 9:00

Sinds zijn debuut in 2001 schreef Vlaanderens meest gelauwerde misdaadauteur Bavo Dhooge al meer dan 100 boeken bij elkaar. Dat leverde hem de bijnaam ’S-Express’ op, omdat de letter ‘S’ in alle titels van zijn boeken opduikt, ook in zijn nieuwste boek ‘De schreeuw van de Sax’. Van thrillers over westerns tot autobiografische romans en kinderboeken, Bavo Dhooge kan alle thema’s en vormen aan én muziek speelt een grote rol in zijn leven en werk.
Bavo Dhooge
© Thomas Sweertvaeger

Bavo Dhooge werd geboren in Gent, waar hij aan het Sint-Lievenscollege Grieks-Latijn studeerde. Na een opleiding als filmregisseur aan de Gentse KASK, richting Audiovisuele Kunsten, Medium Optie Film, werkte hij vier jaar lang als copywriter en scenarist. Schrijven was al van jongs af aan een passie.
In 2001 debuteerde hij met ‘Spaghetti’ en sindsdien pende hij meer dan 100 boeken bij elkaar.

Dat leverde hem heel wat prijzen op. Zijn misdaadroman 'SMAK' kreeg de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut (2003). 'Stiletto Libretto' won in 2009 de Diamanten Kogel, Prijs voor het Beste Nederlandstalige Spannende boek, waarvoor hij eerder al twee keer genomineerd was, en greep in dat jaar ook net naast de Gouden Strop. 'Sioux Blues' haalde een nominatie voor de Hercule Poirotprijs én de longlist van de Gouden Strop binnen. In 2013 won hij met 'Santa Monica' de Hercule Poirotprijs. In 2016 haalde 'Scam Alarm' de Longlist van de Gouden Strop.

Verschillende jaren op rij kreeg hij 5 sterren in de VN Thrillergids. Zijn thriller ‘Stand-In’ werd verkozen tot de 3de Best Crime Novel of All Time tijdens de Maand van het Spannende Boek. Daarnaast schreef hij tal van autobiografische en literaire romans, jeugd- en kinderboeken en enkele non-fictieboeken.

De Amerikaanse uitgeverij Simon & Schuster gaf in 2015 'Styx' uit, een occulte crossover fantasy thriller, die door Eyeworks wordt verfilmd tot een televisieserie voor Netflix, VTM en Telenet.

In 2021 vierde hij zijn 20-jarig jubileum als schrijver. Dat jaar verschenen niet minder dan 12 boeken - elke maand één- op telkens een exclusieve oplage van slechts 100 luxe- exemplaren: literaire litho's, genummerd en gesigneerd.

In zijn meest recente roman, ‘De schreeuw van de sax’, speelt muziek de hoofdrol. Dat mag je heel letterlijk nemen, het verhaal wordt namelijk verteld door de oudste saxofoon ter wereld.

In het najaar start hij met een gloednieuwe thrillerreeks die zich afspeelt in Gent.

Meer informatie over Bavo Dhooge

Beluister De Liefhebber met Bavo Dhooge

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Bavo Dhooge gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen: 

Ontdek de playlist bij 'De schreeuw van de sax'

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet