Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Benjamin Abel Meirhaeghe

blijf verwonderd!

za 26 feb. - 9:00

Hij ontdekte zijn stem toen hij op de middelbare school het brandalarm zo goed imiteerde dat iedereen geloofde dat er echt brand was. Nu is hij contra­tenor, operaregisseur en performer. Benjamin Abel Meirhaeghe wil de spelregels van de opera herschrijven en de klassieke muziek bevrijden, 'want ze moet van iedereen zijn’. Zijn verlangen: de rijkdom tonen van al datgene wat met elkaar in verbinding kan gaan. Op 26 februari 2022 deelde hij zijn lievelingsmuziek in De Liefhebber.
Benjamin Abel Meirhaeghe
© Eva Donckers

Benjamin Abel Meirhaeghe (°1995 in Eine) is een selfmade contra­tenor, operaregisseur en performer. Hij wil de spelregels van de opera herschrijven, en ‘de klassieke muziek bevrijden, want ze moet van iedereen zijn’.
Hij heeft een diploma als performer op zak, de rest is in gang gezet door passie. Voor muziek, voor het podium en het theatrale. Voor het openbreken van vaste tradities en het creëren van nieuwe rituelen. Dat hij geen noten kan lezen, belet hem niet om de volgende vijf jaar de muzikale lijn van het Toneelhuis te ontwikkelen, of te dromen van de Scala van Milaan. Hij leidde ook al een grootse productie bij Opera Ballet Vlaanderen, die hij zelf ‘retro-futuristisch cabaret met ballet’ noemde.
Hij houdt veel van opera, alleen niet van de manier waarop het wordt opgevoerd.

Mijn bedoeling is niet kritiek te leveren op de muziek, nee, ik wil die muziek van 400 jaar geleden van nu maken. Kunst en repertoire zijn veel boeiender in een soort estafette waarbij je ze doorgeeft aan anderen die ermee aan de slag gaan dan in de eeuwige herhaling van covers.

— Benjamin Abel Meirhaeghe

Benjamin Abel Meirhaeghe studeerde performance aan de Toneelacademie van Maastricht. 
Voor Meirhaeghe is het samengaan van muziek en theater evident, al sinds zijn schoolproject aan de Toneelacademie. Hij vond zijn weg in de opera, niet toevallig het medium waar beide kunstvormen onder één hoedje spelen. Bij Opera Ballet Vlaanderen creëerde hij A Revue, een visueel verbluffende spektakelshow ergens tussen De Efteling en Star Trek in. En daarna was er Spectacles, een performance en een plaat, waarop meedogenloze beats, smeltende liefdesliederen, Meirhaeghes fragiele contratenor en jazz- en gospelinvloeden samenkomen.

Op 21 januari dit jaar ging Madrigals in première. Meirhaeghe kneedt de Madrigali guerrieri et amorosi van Claudio Monteverdi, bruisende vocale werken over oorlog en liefde tot een door strijdlust en hartstocht aangevuurde roep om vrijheid. Denkend aan de oude Grieken creëert hij een eigentijdse orgie, waarbij de grenzen tussen het menselijke en goddelijke vervagen. Hij durft Monteverdi te vermengen met de experimentele pop van Jesse Kanda.

In zijn creaties vermengt hij klassieke muziek met pop en hedendaagse scenografieën op een eigenwijze manier. Hij werkt vaak met niet klassiek geschoolde performers en tovert dansers om tot zangers, of omgekeerd. Daarmee stelt hij perfectie en virtuositeit in vraag. Meirhaeghe wil dat het theater een echokamer is, een tijdmachine waarin oud en nieuw samengebracht kan worden. Hij is gefascineerd door de toekomst, en de evoluties en revoluties die daarmee gepaard gaan. Zonder zich te willen verzetten tegen het behoud van het bestaande repertoire, ziet Meirhaeghe het als een uitdaging om klassieke fragmenten te combineren met nieuwe symbolen en radicale klanken. Meirhaeghe volgde de opleiding Performative Arts aan de Toneelacademie Maastricht. Daar studeerde hij in 2018 af met The Ballet, een werk over het lijden van scheidende geliefden. In 2019 kwam NACHTEN/Ballet de la Nuit, een muziektheaterproject over de heroïsche ondergang van een zelfingenomen koning. Hij regisseerde ook Tisch und hihi Tränen en was als zanger-performer te zien in Small Town Boy en in Das Ende = Das Beginning met Jan Decorte en Sigrid Vinks op Pukkelpop. In 2020 maakte hij A Revue, een retro-futuristisch cabaret waarin buitenaardse wezens de verloren voorwerpen van de opera opgraven. Als performer en zelfopgeleide contratenor creëerde Meirhaeghe samen met Laurens Mariën My Inner Songs (2016), Mea Big Culpa (2017), My Protest (2018) en het rituele concert Spectacles (2021). Ook maakte hij De Grap (2021), een solo met Kim Karssen. In september 2021 gaf Meirhaeghe de opening van de MOMU-tentoonstelling E/MOTION een performatief karakter. En hij verscheen op de Berlin Fashion Week 2021 in een show geregisseerd door Etienne Rosso. In 2022 start Meirhaeghe als lid van de artistieke directie van TONEELHUIS. Daar maakt hij als eerste productie Ode to A Lost Love.

Meer informatie over Benjamin Abel Meirhaeghe

Beluister De Liefhebber met Benjamin Abel Meirhaeghe

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Benjamin Meirhaeghe gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet