Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Bram Lambrecht

blijf verwonderd!

za 22 jan. - 9:00

Poëzie en populaire literatuur is wat literatuur- en vertaalwetenschapper Bram Lambrecht bezighoudt. Hij onderzocht de relatie tussen poëzie en rouw en hoe poëzie nieuwe rituelen bedenkt en bestudeert vertalingen van liefdes- en misdaadverhalen in de eerste helft van de 20ste eeuw. Sinds september 2021 is hij professor Nederlands en Vertaalwetenschap aan de Universiteit Gent. Een groot muziekliefhebber, die zich met saxofonist Kurt Bertels aan zijn zijde van muziek verzekerd weet.
Bram Lambrecht

Sinds 1 september 2021 is Bram Lambrecht professor Nederlands en Vertaalwetenschap in de vakgroep Vertalen, Tolken en Communicatie van de Universiteit Gent. Als literatuurwetenschapper introduceert hij de toekomstige vertalers, tolken en meertalige communicatiedeskundigen in de literatuur en cultuur van de Lage Landen. Zijn onderzoek situeert zich op het snijvlak van de neerlandistiek, de literatuur- en de vertaalwetenschap en focust op verschillende facetten van de literaire cultuur van de Lage Landen in de 20ste en 21ste eeuw. Hij heeft een bijzondere passie voor poëzie en populaire literatuur.
Zijn doctoraat 'Een pedagogisch project. Publieksliteratuur uit Vlaanderen tijdens het interbellum' (uitgeverij Garant, 2018) laat zien hoe vier publiekslievelingen uit het interbellum (Ernest Claes, Warden Oom, Raymond Herreman en Alice Nahon) via de literatuur een groot publiek wilden opvoeden. Ze boden kennis over de wereld, wijsheid over het leven en een initiatie in de letteren voor de vele nieuwe lezers in een periode van massabewegingen.
Na zijn doctoraat heeft Bram gedurende enkele jaren de relatie onderzocht tussen rouw en poëzie. Hij heeft een conferentie georganiseerd over rouw en de kunsten waarin vele artistieke disciplines aan bod kwamen – ook de muziek. In samenwerking met dichters en therapeuten heeft hij thema-avonden georganiseerd over het belang van poëzie tijdens een rouwproces.
In zijn toekomstige onderzoek zullen vertalingen en de vele interculturele contacten in de poëzie en de populaire literatuur van het Nederlandse taalgebied centraal staan.
Hoewel Bram zich als een autodidact in de klassieke muziek ziet, heeft hij in zijn jeugd vele muzikale invloeden ondergaan – van de fanfaremuziek uit de lokale muziekverenigingen en de volks- en Marialiederen die zijn grootmoeder zong tot de pop- en rockmuziek van de jaren zeventig en tachtig. In de loop van de jaren heeft hij een bijzondere liefde ontwikkeld voor opera, oude muziek en (dankzij zijn partner Kurt Bertels) de saxofoon.

Muziek helpt hem ook om na te denken over zijn werk als literatuur- en vertaalwetenschapper. Bram is gefascineerd door de intense band tussen muziek en poëzie en leert graag veel bij over de historische context van de muziek die hij beluistert.

Herbeluister hier de aflevering met Bram Lambrecht:

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Bram Lambrecht gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet