Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: De Liefhebber

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Carmen Willems

blijf verwonderd!

za 3 sep. - 12:17

Op 24 september 2022 gooit het KMSKA de deuren open, na een sluiting van meer dan 10 jaar . Sinds 2017 staat Carmen Willems aan het roer van het prachtige museum, dat zich eindelijk weer aan het publiek kan tonen. Als voorsmaakje van het 'Schoonste Openingsfestival' duikt ze met Katelijne Boon in de muziek die haar leven en werk kleur geeft.
Carmen Willems, algemeen directeur KMSKA
© KMSKA

Dat Carmen Willems in de kunstensector terecht zou komen, was geen verrassing. Ze studeerde economie aan de KU Leuven en schreef haar scriptie over kunstsponsoring. In 1995 ging ze aan de slag bij het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, haar geboortestad. Ze zou er ruim 20 jaar werken en het museum op de kaart zetten.
Na een korte periode als directeur van Toerisme Limburg, trok ze naar Antwerpen om er in 2017 zakelijk directeur van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) te worden. Sinds 2020 is ze algemeen directeur en is ze verantwoordelijk voor de dagelijkse werking van het museum. Zo stuurt ze onder andere de teams Collecties, Tentoonstellingen, Bedrijfsvoering en Marketing & Development aan.

Carmen werd geboren in een groot gezin en wist al gauw dat ze muziek wou spelen. Samen met haar zus en broers werd ze naar de muziekschool gestuurd waar ze eerst met viool begon. Maar haar hart ging vooral sneller kloppen als ze aan de piano kon zitten. Toen er een buffetpiano in de gang van het grote huis kwam, kon haar parcours als pianiste van start gaan. Ze doorliep met vrucht de muziekacademie, was een enthousiaste vrijwilliger bij de Basilicaconcerten en lid van Jeugd en Muziek. Op een van de concerten die ze als jong meisje bijwoonde ontmoette ze Pierre-Alain Volondat, die haar aanmoedigde om vooral goed te blijven oefenen. 

Ook in het KMSKA geeft ze muziek een belangrijke rol, en laat ze de kunstwerken tot leven komen, samen met de artiesten in residentie.

Meer informatie over het KMSKA

Het Zesde Metaal en KMSKA topstukken

Beluister De Liefhebber met Carmen Willems

Beluister hier Angelus van Robin Verheyen, geïnspireerd door de Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen van Jean Fouquet. Met Robin Verheyen (saxofoon) Marc Copland (piano) Goeyvaerts Trio

Heilige Maria Magdalena" van Quinten Massijs
© Image courtesy of LUKAS - ART IN FLANDERS vzw

Heilige Maria Magdalena" van Quinten Massijs

Madonna omringd door serafijnen van Jean Fouquet
© KMSKA

Madonna omringd door serafijnen van Jean Fouquet

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Carmen Willems gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet