Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Chantal De Waele

blijf verwonderd!

za 15 sep. - 8:00

Op zaterdag 15 september luisterde Katelijne Boon naar het muzikale verhaal van Chantal De Waele, radiomaker tot in de kleinste vezels. Van Scorpio en Radio Sinjaal, via ROB TV en Radio 1, waar ze Het Concertgebouw en De Melkweg presenteerde, kwam ze in de zomer van 2007 bij Klara terecht. Na 11 mooie jaren moest ze afscheid nemen, tegen haar zin, omwille van besparingen op de VRT. Interviewen en naar mensen luisteren waren één van haar lievelingsbezigheden. Deze keer zat zij aan de andere kant.

Chantal De Waele studeerde klassieke filologie aan KULAK en KU Leuven en volgde dictie, voordracht en muziekgeschiedenis aan de academie van Leuven. 
Gezegend met een mooie stem, stond het in de sterren geschreven dat ze iets met die stem zou doen. 

Een tijdlang combineerde ze een loopbaan in het onderwijs met werk in de media. Eerst bij vrije radio's zoals Scorpio en Radio Sinjaal, maar ook ROB tv en Nachtradio (1989). Maar in 1996 koos ze resoluut voor de VRT.  Daar was ze te horen op Radio1 (de Melkweg, het Concertgebouw)  en Canvas.

In de zomer van 2007 maakte ze de overstap van Radio 1 naar KLARA. Daar presenteerde ze een hele rist programma's, en boeide vele luisteraars verschillende seizoenen lang met  ‘Meesterwerk’ , een diepgaande analyse van één compositie samen met een kenner in de studio, en 'Playtime', waarin een muzikant over zijn leven met zijn instrument kwam vertellen. Interviewen en naar mensen luisteren is altijd één van haar lievelingsbezigheden geweest. Onvergetelijk zijn ook de vele radioreeksen die ze maakte: 'Monsieur Rameau', 'Mon Ami Sati', 'Winterreise', en de specials, bvb. rond de cellosuites van J.S. Bach. Haar laatste uitzending wijdde ze aan 'Schwanengesang', de laatste verzameling liederen van Franz Schubert, voor wie ze een zwak heeft.
Die uitzending kunt u onderaan terugvinden. 

Ik ben geen cd mens – ik besta uit vele concertervaringen

— Chantal De Waele

Chantal De Waele is een enthousiaste amateurkok en was bezieler van het culinair-literair genootschap Table d'Amis. Literaire diners mét poëzie  gebracht door de gasten in haar huiskamer aan de Bondgenotenlaan, waar ze jarenlang woonde. Samen met Patrick De Rynck gaf ze de antieke mythologie een stevige facelift in de productie 'De knipoog van Medusa'. Verder werkt(e) ze mee aan literaire programma's rond o.m. Multatuli, Arthur Rimbaud en Guido Gezelle en deed/doet ze verschillende presentaties van boeken en dichtbundels en concerten.
Ze heeft een programma van oude chansons gezongen, begeleid door Wim Loeckx (Lemmensinstituut) en kroop in de rol van Germaine Tailleferre in 'Les Six' met I Solisti del Vento.
Nog altijd zingt ze. O.a. bij Gilles Petit (raga, improvisatie en natuurstem). Zijn compositie 'Comme une plaine' kunt u integraal beluisteren helemaal onderaan. 

Herbeluister hier De Liefhebber met Chantal De Waele

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet