Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Damiaan De Schrijver

blijf verwonderd!

za 28 sep. - 8:00

Acteur Damiaan De Schrijver was op zaterdag 28 september 2019 te gast bij Katelijne Boon in De Liefhebber. Een gesprek over zijn muzikale herinneringen en favoriete platen, maar ook over TG Stan, dat z'n 30ste verjaardag viert. Dertig jaar en evenveel toneelseizoenen later, is TG Stan toe aan z'n 125ste productie. Maar nog altijd met een eigenzinnige visie op theater, een collectieve aanpak, de acteur als soevereine speler en maker en het geloof in de levende kracht van theater.
Damiaan De Schrijver

In 1989 besloten vier studenten van het Conservatorium Antwerpen een gezelschap op te richten. Acteur Damiaan De Schrijver was er één van.  De anderen waren Jolente De Keersmaeker en Frank Vercruyssen.
STAN staat voor Stop Thinking About Names, en verwijst naar het eigenzinnige karakter van het collectief, dat zonder regisseur werkt en daarmee de traditie van de autonome speler/maker belichaamt. Directheid, intelligentie, kritisch bewustzijn, alertheid, twijfel en een open, eerlijke verhouding met het publiek kenmerken het oeuvre. De goesting om te spelen vormt de drijfveer voor elke voorstelling.
De afgelopen jaren creëerde en speelde Damiaan De Schrijver in o.a. of/niet, Brandhout, een irritatie, Het Wijde Land, de Bernhardtrilogie, wat/nu, Poquelin II en Que Sera Sera. Hij maakte ook voorstellingen samen met zielsverwante theatergezelschappen als compagnie De Koe, Dood Paard en Maatschappij Discordia en daarbijbehorende compagnons de route als Peter Van den Eede en Matthias de Koning: onder meer De Beroemden, De Toverberg, Onomatopée, My dinner with André, atelier en het recent door het TheaterFestival geselecteerde Eg er vinden, Ik ben de wind. Voor My dinner with André, samen met Peter Van den Eede, wint hij de Theaterfestivalprijs en de Theaterfestival CJ Trofee 1999.

TG Stan

TG Stan

Damiaan De Schrijver werkte op individuele basis geregeld mee aan Nederlandstalige films en tv-reeksen, o.m Het Verdriet van België (1995), Terug naar Oosterdonck (1997), Kijk eens op de doos (2002), Dennis van Rita (2006),  De Ronde (2011), Met Man en Macht (2012), Generatie B (2017) en Rosie & Moussa (2018).
Dit najaar toert Damiaan De Schrijver met de STAN-productie Que Sera Sera door Vlaanderen en Nederland. Damiaan De Schrijver en Bert Haelvoet schetsen in de voorstelling een portret van grootmeesters van de cinema Alfred Hitchcock, François Truffaut en Jean-Luc Godard, gebaseerd op onder meer dé filmbijbel Le cinéma selon Hitchcock, maar ook interviews uit The Dick Cavett Show. (zie trailer)

Verder kon u Damiaan De Schrijver dit najaar al op het scherm zien in het tweede seizoen van Callboys (VIER) en volgt later De bende van Jan de Lichte (VTM) nog.
Met STAN viert hij het dertig jaar bestaan door het unieke traject van het gezelschap van de afgelopen decennia letterlijk in kaart te brengen. 125 producties, meer dan 3500 voorstellingen in 33 landen vormen een map van alle plekken waar het gezelschap haar voorstellingen speelde.

Meer informatie over TG Stan

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Damiaan De Schrijver gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet