Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: De Liefhebber

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Dirk Huylebrouck

blijf verwonderd!

za 16 okt. - 8:00

Hij gaat door het leven als Professor Pi en ondertekent zijn mails met pi-euze groeten. Bevlogen overtuigt Dirk Huylebrouck niet alleen zijn studenten van de Faculteit Architectuur, Campus Sint-Lucas Gent en Brussel maar ook de rest van de wereld van het belang van wiskunde. Op 16 oktober 2021 brak hij in De Liefhebber een lans voor de muziek. En daarbij had opus 314 van Johann Strauss Jr. een streepje voor!
Dirk Huylebrouck

Dirk Huylebrouck doctoreerde in de wiskunde aan de UGent. Hij werkte enkele jaren aan universiteiten in Congo tot toenmalig President Mobutu alle Belgische hulp opzegde. Hij ging naar Portugal en Europese afdelingen van Maryland University, tot de meeste van zijn Amerikaanse studenten naar Irak gingen. Hij keerde terug naar Afrika, naar Burundi, maar de genocides in de regio maakten een einde aan zijn verblijf. In 1996 begon hij les te geven aan de Faculteit Architectuur van de KU Leuven.

Van 1997 tot 2017 was hij redacteur van de column ‘The Mathematical Tourist’ in het tijdschrift ‘The Mathematical Intelligencer’. Hij schrijft ook regelmatig voor het wetenschapsblad EOS, bijvoorbeeld over fouten in het Atomium, in het werk van Leonardo da Vinci, op een landingsbaan van Zaventem, in de interpretatie van de verboden vrucht op het Lam Gods, of in een Fibonacci-kunstwerk in De Panne.

Hij is de auteur van zeven boeken: ‘Africa + Mathematics’ (Springer), ‘De codes van da Vinci, Bach, Pi en Co’ (Academia Press), ‘België + wiskunde’ (Academia Press), ‘Wiskunst’ (Garant), ‘De Nederlandse vertaling van de ‘Goddelijke Verhouding’ van Luca Pacioli en Leonardo da Vinci’ (Gompel&Svacina), ‘De Columns van Professor Pi’ (Garant), ‘Lugubere ‘Wiskunde’’ (Garant) en ‘Kleurboek Wiskunde’ (Academia Press - Lannoo).

De obsessie van Dirk Huylebrouck voor het getal pi neemt soms extreme vormen aan. In een interview met Ilse Frederickx voor de Campuskrant liet hij naar aanleiding van pi-dag optekenen:

“In de VS wordt dat met pie – taart – gevierd, hier doen we dat met pi-zza. Ik probeer er telkens een ludieke actie aan te koppelen. Ik heb al pi-zza’s verkocht in de Pizzahut voor 3,14 euro per stuk. Een brouwer maakte voor mij een pi-ls met 3,14 procent alcohol en een chocolatier creëerde pi-ralines, in de vorm van cijfers. En ik heb Red Bull ook al eens zover gekregen om gratis 314 blikjes te komen uitdelen aan de studenten.”

Meer informatie over Dirk Huylebrouck

Herbeluister de uitzending met Dirk Huylebrouck

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Dirk Huylebrouck gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet