Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Dries Van Noten

blijf verwonderd!

za 14 mei - 9:44

Veertig jaar geleden studeerde hij als modeontwerper af aan de Koninklijke Academie van Antwerpen. Ondertussen heeft hij naam gemaakt met zijn prachtig gemaakte, sensuele ontwerpen voor dames en heren, die bewonderd, gekocht en gekoesterd worden in de hele wereld. Voor Dries Van Noten is kunst inspiratie. Hij heeft een passie voor tuinieren. Over de rol van muziek in zijn leven en werk praatte hij twee uur lang met Katelijne Boon in De Liefhebber.
Dries Van Noten

Dries Van Noten, geboren in Antwerpen in 1958, is de derde generatie in een familie van kleermakers. Op 18-jarige leeftijd begon Dries aan de mode-opleiding van de Koninklijke Academie van Antwerpen. Na een tijdlang als  freelance ontwerper te hebben gewerkt, begon hij in 1986 met zijn eigen collectie herenkleding. De positieve reacties leverden hem prestigieuze klanten op zoals Barneys New York, Pauw in Amsterdam en Whistles in Londen. In september van datzelfde jaar opende Dries een piepklein boetiekje onder zijn eigen naam in de Antwerpse winkelgalerij.  In 1989 verhuisde hij naar 'Het Modepaleis', een voormalig warenhuis van vijf verdiepingen hoog in de Nationalestraat, dat vandaag nog steeds bestaat en het hart vormt van de Antwerpse modewijk.

Sinds het begin presenteert Dries Van Noten zijn collecties in twee défilés per jaar, een lente/zomer- en een herfst/wintercollectie. Aanvankelijk enkel voor heren, maar sinds 1994 ook voor dames. In 2004 vierde hij zijn 50e modeshow met een diner voor 500 gasten aan een feestdis, die later de catwalk werd voor de vrouwen die de collectie presenteerden. In maart 2017 vierde Dries Van Noten zijn 100ste modeshow. In september 2017 verscheen in twee boekdelen een volledige terugblik op elke Dries Van Noten modeshow vanaf zijn begin tot nu. Sinds 2017 mag hij zich baron noemen. 
In februari 2020 vond het laatste live-defilé plaats. De laatste collecties werden digitaal, in video's voorgesteld. Alle défilés zijn terug te vinden in het Silent ArchiveDe muziek van de défilés 1991-2020 is te beluisteren op Spotify. 

In 2007 opende Dries Van Noten zijn Parijse boetiek voor vrouwen, in 2009 gevolgd door een winkel voor beide collecties in het Aoyama-district in Tokio, in samenwerking met Tomorrowland. Dat jaar kreeg Parijs ook een winkel voor zijn mannencollectie. Recent werden ook in Los Angeles en Shangai winkels van Dries Van Noten geopend. 

In juni 2008 eerde de Council of Fashion Designers of America (CFDA) Dries Van Noten met de International Designer of the Year Award. In december 2008 volgde de onderscheiding als "Royal Designer for Industry" (RDI) van de RSA Trustee Board in Londen. In 2009 werd Dries door de Vlaamse Kamer van Koophandel (VOKA) opgenomen in de "Galerie des Eminents"; de Vlaamse Koninklijke Academie van België schonk
hem de Gouden Penning, en de Couture Council van het Museum at FIT in New York eerde hem met de "Couture Council Award for Artistry of Fashion". In mei 2010 werd Dries Van Noten uitgenodigd om de 25e editie van het "Festival International de Mode et de Photographie" van Hyeres (Frankrijk) voor te zitten, en in 2014 was hij voorzitter van de jury van het 7e "A Shaded View on Fashion Film" Festival (ASVOFF).

2014 begon met de grote opening van Dries Van Noten, "Inspirations", een allereerste tentoonstelling met zijn ontwerpen en invloeden in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. Een andere configuratie van de tentoonstelling verhuisde in 2015 naar Antwerpen, met een recordaantal bezoekers de best bezochte modetentoonstelling in ons land. Frankrijk onderscheidde Dries Van Noten in juli dat jaar met de eer van 'Officier de l'Ordre des Arts et des Lettres' uit handen van Jack Lang, voormalig Frans minister van Cultuur en huidig voorzitter van het Institut du Monde Arabe. In augustus opende Dries Van Noten Osaka opnieuw zijn deuren in samenwerking met Tomorrowland. In oktober 2016 wint Dries Van Noten de Cultuurprijs Provincie Antwerpen voor zijn bijdrage aan het Antwerpse culturele leven en zijn maatschappelijke relevantie.

Dries Van Noten wordt gedragen door acteurs op de rode loper van de Academy Awards, maar evengoed door Koningin Mathilde als ze staatsbezoeken aflegt. Hij werkte voor verschillende hedendaagse dansgezelschappen waaronder Anne Teresa de Keersmaeker (Rain) en Justin Peck bij het New York City Ballet, maar ook met kunstenaars en fotografen, zoals artiest David Michalek voor zijn dans-kameropera Hagoromo in de Brooklyn Academy of Music of recent Casper Sejersen en Rafael Pavarotti

In maart 2022 maakte Dries Van Noten zijn debuut in de beautywereld. Hij had ooit al wel eenmalig een parfum gecreëerd met de Franse parfumeur Frédéric Malle, maar pakt nu uit met 10 genderfluïde parfums, gecreëerd door 10 verschillende parfumeurs, en een make-uplijn.

Meer informatie over Dries Van Noten

Beluister De Liefhebber met Dries Van Noten

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Dries Van Noten gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet