Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Frank Mercelis

Frank Mercelis

vr 25 nov. - 5:00

Hij zingt, hij acteert, hij maakt. Alleen of omringd door ander talent. Met eigen voorstellingen, zoals 'Talk to me in French' maar ook als charismatische zanger van Eddy et les Vedettes, waarmee deze veelzijdige Kempenzoon alle registers van het Franse chanson weet te bespelen. In De Liefhebber laat hij in zijn muzikale hart kijken. 
Frank Mercelis
© Koen Broos

De Vlaamse muzikant, zanger en acteur Frank Mercelis woont in Antwerpen, maar groeide op in Retie en volgde zijn middelbare schoolopleiding aan het Sint-Pieterinstituut in Turnhout. Na studies communicatiebeheer, optie pers & voorlichting aan de Hogeschool Antwerpen koos hij voor kleinkunst aan de muziek- en toneelopleiding van de Studio Herman Teirlinck te Antwerpen, waar hij in 2001 afstudeerde.

In 2003 was hij stichtend lid en zanger van Eddy en De Schellekens. Tijdens hun theatertournees werkten ze regelmatig samen met Guido Belcanto. Eddy en de Schellekens trad ook op met onder andere La Esterella, Harry Slinger van Drukwerk, Corry Konings, Paul Severs, Vader Abraham, Peter Koelewijn en Bobby Prins.

Daarnaast richtte hij in 2007 het chansoncollectief Eddy et les Vedettes op. Met deze band bracht hij in wisselende bezettingen twee albums uit, 'Les Meilleurs Succès' en 'Chansons Fatales', en waren er vier theatertournees (Les Meilleurs Succès, Route Nationale 7, Chanson. Une Belle Histoire en Chansons Fatales). Tijdens Chanson. Une Belle Histoire werkte de band samen met schrijver Bart Van Loo. Naar aanleiding van Les Soirées Françaises in De Roma in Antwerpen begeleidde Eddy et les Vedettes onder meer Helmut Lotti, Sandra Kim, Della Bosiers, Will Ferdy, Patrick Riguelle, Pascal Deweze, Liliane Saint-Pierre en Kurt Van Eeghem. Vanaf 2020 verzorgt Eddy et les Vedettes ook voorstellingen voor middelbare scholen in Vlaanderen. Hierin trachten ze de leerlingen warm te maken voor het klassieke en hedendaagse chanson.

Onder zijn eigen naam bracht hij in 2015 'Laat het gebeuren' uit. Een Nederlandstalige album met eigen composities dat varieert tussen donkere Nederpop-rock en ingetogen chansons op Vlaamse wijze. Nog 1 Keer en Laat Ons Deze Nacht werden als singles uitgebracht en opgepikt door nationale en regionale zenders. Samen met de CD verscheen ook de videoclip bij Laat Ons Deze Nacht. Deze song werd geselecteerd voor het Cirkus Song Contest, een muziekconcours georganiseerd door de Spaanse fans van het Eurovisiesongfestival. Ook de organisatie van het Equus Film Festival in New York nam de clip op in de officiële selectie van het festival.

In 2021 ging Talk To Me In French in première; een muziektheatervoorstelling waarin hij onder andere vertelt over de liefde ‘tussen twee littekens, zijn jeugd in zijn geboortedorp Retie en Grace Jones. Hierin wordt hij begeleid door pianist Antoon Offeciers en werd hij gecoacht door acteur Dimitri Leue. 

Als acteur was Mercelis sinds 2001 verbonden aan de muziektheatergezelschappen Stabada, Padarijs en De Barre Weldaad. Daarnaast speelde hij mee in theaterproducties van o.a. Het Toneelhuis, Hetpaleis en KVS. Als televisieacteur was hij te zien in o.a. W817, Zone Stad, Witse, Kinderen van Dewindt, Vermist, Dubbelleven, Cordon, The Team, Coppers, It's Showtime en Black-out. Als filmacteur speelde hij mee in Windkracht 10: Koksijde Rescue, Het Tweede Gelaat en Red Sandra

Als stemacteur was hij de afgelopen jaren te horen in o.a. Plein Publiek van Hetpaleis, Koning Odysseus van Het Geluidshuis en de muziekvoorstelling Mars om de macht van I SOLISTI & Jan Decleir. Daarnaast werkte hij mee aan de Nederlandstalige versies van o.a. Kung Fu Panda, Finding Dory, Doolittle en Pinokkio. 

Occasioneel geeft hij ook les, onder andere aan De Kunsthumaniora in Antwerpen (optie Woord/Drama en Muziek). Daarnaast begeleidt hij theater- en muziekworkshops.

Meer informatie over Frank Mercelis

Beluister De Liefhebber met Frank Mercelis

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Frank Mercelis gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet