Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: De Liefhebber

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Geert Mak

blijf verwonderd!

za 12 feb. - 9:00

De bekendste journalist en non-fictieschrijver in de Lage Landen, Geert Mak, luistert naar Klara ‘Om een zuidelijk gevoel te houden.’ In zijn boeken neemt hij de lezers mee doorheen de tijd, om de geschiedenis te betrappen. Op 12 februari heeft hij het met Katelijne Boon over de muziek in zijn persoonlijke geschiedenis.
Geert Mak

Geert Ludzer Mak werd geboren te Vlaardingen op 4 december 1946 als jongste kind van een gereformeerd predikant. Na het doorlopen van het Gereformeerd Gymnasium in Leeuwarden, studeerde hij rechten en sociologie aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. 
Na een paar jaar als docent staatsrecht en vreemdelingenrecht aan de Universiteit van Utrecht, was hij van 1975 tot 1985 redacteur van het weekblad De Groene Amsterdammer, waarbij hij zich vooral bezighield met stedelijke en immigratieproblematiek. Vanaf 1985 werkte hij  als medewerker en stadsredacteur voor NRCHandelsblad en was buitenlandredacteur van de VPRO-radio, waarvoor hij veel reisreportages maakte in de Verenigde Staten, Azië, Oost-Europa en de Sovjet-Unie.

Zijn eerste boek 'The Amsterdam Dream' verscheen in 1985, drie jaar later gevolgd door 'Aangeschoten wild', een boek over de bestuurlijke cultuur van Nederland, dat hij samen met de bestuursfilosoof Paul Kuypers schreef. Vooral over bestuurlijke en stedelijke kwesties schreef hij in die periode artikels en essays. 
In 1990 stond hij aan de wieg van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten en van het literaire non-fictietijdschrift Atlas en was hij actief binnen de groep journalisten en auteurs die de literaire non-fictie nieuw leven wilden inblazen.  Zo bundelde hij in 'Reportages uit Nederland' (1991) journalistieke en historische ooggetuigenverslagen en schreef hij samen met René van Stipriaan 'Ooggetuigen van de Wereldgeschiedenis' (1999).

Amsterdam was het onderwerp van meerdere boeken:  'De Engel van Amsterdam' (1992) , drie jaar later gevolgd door 'Een kleine geschiedenis van Amsterdam'. Deze populaire geschiedenis van de stad werd in 1996 genomineerd voor de Gouden Uil en vertaald in het Duits, Tsjechisch, Hongaars en Engels. Bij een breed publiek werd Mak bekend met zijn 'Hoe God verdween uit Jorwerd (1996)', een zo langzamerhand klassieke beschrijving van de snelle teloorgang van de Europese boerencultuur. Het boek won in 1999 de Henriëtte Roland Holstprijs en beleefde vertalingen in Duits, Frans en Engels. In 1997 schreef hij de geschiedenis neer van het Paleis op de Amsterdamse Dam in de monografie 'Het Stadspaleis' en in 1998 verscheen als Boekenweekessay 'Het Ontsnapte Land', een historisch en tegelijk actueel reisverslag door het hedendaagse Hollandse landschap.

In 'De Eeuw van Mijn Vader' (1999) verweeft hij de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw met die van zijn eigen familie, die hij aan de hand van bewaarde brieven, ansichtkaarten, interviews en ander materiaal reconstrueerde. Het boek kreeg de Trouw Publieksprijs voor het Nederlandse Boek en wordt beschouwd als Maks Meest populaire boek. 
In datzelfde jaar, het laatste jaar van het millennium, reisde hij voor NRCHandelsblad twaalf maanden kriskras door Europa en publiceerde iedere dag een notitie op de voorpagina van de krant. In dat reisverslag door het continent en de tijd vertelde hij de geschiedenis van Europa in de twintigste eeuw, voorzien van talloze observaties en gesprekken met ooggetuigen. Ook dit boek, 'In Europa' werd een bestseller, die in vele talen werd vertaald en door Roel van Broekhoven verfilmd tot een 35-delige TV serie, die door Geert Mak werd gepresenteerd en door de VPRO werd uitgezonden in het seizoen 2007/2008 en 2008/2009. En net als De eeuw van mijn vader won Mak met In Europa de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek.

De moord op Theo Van Gogh in 2004 inspireerde hem tot een tweetal pamfletten, waarin hij aanspoorde tot voorzichtigheid en matiging en tegelijk een vurig pleidooi hield voor het behoud van klassieke Nederlandse waarden als vrijheid, openheid en tolerantie. 

'De Brug', het Boekenweekgeschenk van 2007, is zijn reisverslag over de Galatabrug, die het traditionele en het meer moderne deel van Istanbul met elkaar verbindt. Hij was daarmee de eerste schrijver van literaire non-fictie die het Boekenweekgeschenk schreef sinds 1983. Bovendien verscheen het boekje ook in een Turkse versie. In diezelfde periode werkte hij aan het project' Verleden van Nederland', dat in 2008 uitmondde in een eigentijds, ontnuchterend en vaak ook verrassend ‘nationaal’ geschiedenisboek. Voor zijn Duitse lezers schreef hij een beknopt en persoonlijk portret van zijn vaderland, 'Niederlande'.

In 'Reizen zonder John, Op zoek naar Amerika' (2012) deed hij de ontdekkingsreis over die de legendarische schrijver John Steinbeck en zijn poedel Charley in het najaar van 1960 maakte dwars door het toenmalige Amerika en daarna beschreef in de klassieker Travels with Charley. Het boek kan gezien worden als de Amerikaanse tegenhanger van 'In Europa'.

Over Amsterdam ging het weer in 'De levens van Jan Six' (2016), een boek waarin hij de patriciërsfamilie Six volgt door meer dan vier eeuwen Amsterdamse geschiedenis, te beginnen met de de zeventiende eeuwse Jan Six, een van Rembrandt’s beste vrienden.

Ook Europa bleef een belangrijk thema: 'De hond van Tisma, Wat als Europa klapt' (2012), een pamflet en 'Thuis in de tijd' (2014), waarin politieke tegenpolen Geert Mak en Thierry Baudet samen een aantal scherp contrasterende visies bundelden op het thema ‘thuis’ en ‘identiteit’. Met 'Grote Verwachtingen' (1999/2020)' gaf hij in 2019 een vervolg aan 'In Europa'. Daarin beschrijft hij de meest recente Europese geschiedenis, vanaf de euforie aan het begin van de eeuw tot de crises van de jaren tien en de coronapandemie van 2020.

In 2002 kreeg Geert Mak de Ij-prijs voor zijn verdiensten aan de stad Amsterdam. Twee maal werd hij gekozen tot historicus van het jaar. In 2004 kreeg hij een eredoctoraat van de Open Universiteit in Heerlen voor zijn verdiensten op het gebied van geschiedschrijving. Voor zijn boek In Europa ontving hij de prestigieuze Leipziger Buchpreis zur Europaïsche Verständigung (2008) en de Otto von der Gablentzpreis (2009). De Franse regering benoemde hem tot Ridder in het Légion d' Honneur. In december 2014 ontving hij een eredoctoraat van de Westfälische Wilhelmsuniversität in Münster.
Daarnaast ontving hij de Comeniusprijs voor zijn baanbrekende, creatieve en toegankelijke geschiedschrijving. In 2015 en 2017 ontving hij respectievelijk de Gouden Ganzenveer en, uit handen van koningin Maxima, de Prins Bernhard Cultuurprijs voor zijn zeldzame betrokkenheid bij de internationale geschiedenis en actualiteit. De stad Aken vereerde hem in 2021 met de ‘Medaille Charlemagne pour les Média Européens’.

Geert Mak is gehuwd met Mietsie Ruiters en woont deels in Amsterdam, deels in Friesland. Zijn boeken verschijnen - op de twee delen Ooggetuigen na - bij uitgeverij Atlas.

Meer informatie over Geert Mak

Op 16 mei 2022 om 18u00 geeft Geert Mak in de Aula Pieter De Somer in Leuven een publiekslezing “Jan Six, een zeventiende-eeuwse Amsterdammer, verdwaald in nieuwe tijden" in het kader van de LECTIO CHAIR 2022, die hem toegekend wordt door het KU Leuven Instituut LECTIO, het Leuvense interdisciplinaire instituut rond ideeëngeschiedenis en tekstwetenschap. Aansluitend volgt een panelgesprek tussen Geert Mak en de Leuvense onderzoekers Violet Soen en Randall Lesaffer, waarin de vele raakpunten én verschillen tussen verleden en heden verder worden uitgelicht. Terzake journalist Kathleen Cools modereert en het jonge ensemble Musica Gloria (met Twintiger Nele Vertommen!) zorgt voor een streepje mooie muziek. Registreer hier voor de lezing van Geert Mak op 16 mei 2022

Beluister De Liefhebber met Geert Mak:

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Geert Mak gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

Beluister het lied Hinter den Blinden

Het lied 'Hinter den Blinden' maakte deel uit van de voorstelling 'Hotel Europa', gebaseerd op het boek 'In Europa' van Geert Mak, in een regie van Johan Simons. Gebracht in seizoen 2011/12 door de Münchner Kammerspiele.

De tekst is van Joseph Roth. De muziek is van Carl Oesterhelt. Wiebke Puls zingt.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet