Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Guillaume Van der Stighelen

blijf verwonderd!

za 18 feb. - 9:00

Schrijven heeft hij altijd gedaan. Van reclameteksten over columns tot boeken. Maar nu zijn allereerste roman 'Rozeke' klaar is, voelt hij zich ook écht een schrijver. Muziekliefhebber was hij altijd al. Over de liefde voor muziek en hoe ze verweven is met leven, liefde en werk heeft hij het met Katelijne Boon in De Liefhebber op 18 februari 2023.
Guillaume Van der Stighelen

“Leo, Le-e-e-o, iedereen komt als je Leo roept!” Een reclamespot die elke Vlaming ouder dan 15 hoogstwaarschijnlijk wel kan meebrullen. Het is slechts één van de vele slogans waarmee Guillaume Van Der Stighelen op de proppen kwam tijdens zijn succesvolle carrière in de reclamewereld met Duval Guillaume, het reclamebureau dat hij in 1996 oprichtte met André Duval. In 2011 gooide hij het roer om en kwam er een einde aan het bedenken van slogans die tot op de dag van vandaag werden opgeslagen in ons collectieve geheugen. Hij werd columnist voor diverse kranten en tijdschriften, werkte mee aan televisieprogramma’s en schreef boeken. In februari 2023 verscheen zijn allereerste echte roman ‘Rozeke’, goed voor 468 bladzijden leesplezier. 

Guillaume Van Der Stighelen werd geboren in Schoten en groeide op als middelste in een gezin van vijf in Kapellen. Zijn vader was een amateur operazanger, zijn moeder zong als een nachtegaal en er werd naar klassieke muziek geluisterd. Tot grote spijt van Guillaume was de oude piano thuis kapot en onbespeelbaar.

Dat Guillaume een trotse Antwerpenaar is kan je wel afleiden van de benamingen die zijn projecten dragen. Zo is hij de medebedenker en vertaler van ‘De Grungblavers’, een bv-collectief waar hij samen met onder andere Eric Goossens, Stany Crets, Gène Berevoets, Jan Van Looveren Antwerpse versies brengt van eeuwig populaire nummers. De naam ‘Grungblavers’ is dan ook afgeleid van ‘Evergreens’. De Grungblavers vierden in 2022 hun 10de verjaardag met een onvergetelijk optreden in de Lotto Arena.

Zijn liefde voor muziek deelt hij niet enkel in groep. Hij speelt ook piano solo en schrijft zijn eigen liedjesteksten. Eind 2011 bracht hij een cd-boek uit genaamd ‘Jij bent de zon nu’ naar aanleiding van het tragische overlijden van zijn zoon, Mattias. Jean Bosco Safari, vriend van de familie, zette samen met Guillaume twaalf gedichten op muziek.

In muziek vindt Guillaume niet enkel een uitlaatklep, ze bezorgt hem ook vreugde; “Ik heb het niet over lol maken, maar over iets waarbij je de tijd uit het oog verliest. Bij mij is dat schrijven en muziek spelen”. Dat schrijven heeft uiteindelijk geleid tot een allereerste roman genaamd ‘Rozeke’. 

In Rozeke wordt het verhaal van Guillaumes gelijknamige overgrootvader verteld, een entrepreneur die in het 19de-eeuwse Antwerpen goed geld verdiende met de verkoop van pissijns en wc-potten. Hij liet zich hiervoor inspireren door historische archieven, foto’s, enkele persoonlijke familiedocumenten en veel vage herinneringen aan wat vroeger op familiefeesten werd verteld over zijn overgrootvader.

Tijdens de voorstelling van zijn debuutroman, dat plaats vond in het Havenhuis van Antwerpen, kon hij rekenen op de hulp van enkele vrienden. Een scene uit het boek werd tot leven gewekt door acteurs en Grungblavers-collega’s Erik Goossens, Ivan Pecnik, Manou Kersting, Warre Borgmans, Stany Crets en Ron Cornet. Het evenement vond plaats in het Atrium dat helemaal werd versierd in ware belle epoque stijl.

Afspeellijst

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet