Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Harry De Paepe

blijf verwonderd!

vr 28 apr. - 6:00

Vlaanderens bekendste anglofiel Harry De Paepe kan je alles vertellen over de eigenaardigheden en gewoontes van de Britten, de spoken aan de andere kant van het kanaal en de geheimen uit de handtas van de voormalige Britse monarch Queen Elizabeth II. Hij bracht net twee boeken uit 'Kroon en Scepter', over de bijzondere geschiedenis van de Britse kroningsceremonie en 'God Save King Charles!' over Charles I, Charles II en de huidige Britse koning. De Liefhebber duikt in de platenkast en muzikale herinneringen van deze liefhebber van muziek, oude films, lezen, en geschiedenis.
Harry De Paepe
© Erik De Keersmaecker

Beluister de aflevering op VRT MAX

Harry De Paepe (1981) studeerde geschiedenis, Nederlands en Engels en ging aan de slag als geschiedenisleraar aan het Atheneum van Dendermonde. Sinds 2021 geeft hij zijn leerlingen ook geschiedenisles in het Engels, via het CLIL initiatief (Content and Language Integrated Learning) om zijn klassen extra onder te dompelen in de taal van onze Britse buren. 
Harry De Paepe schrijft, spreekt en leest over Engeland en over geschiedenis. Als grote kenner van de Britse politiek en cultuur geeft hij op verschillende media toelichting over het wel en wee van het Verenigd Koninkrijk, wat hem de bijnaam “Vlaanderens bekendste anglofiel” opleverde. In 2022 werd hij lid van de Royal Historical Society van Londen, een lidmaatschap dat enkel geschonken wordt aan wie een originele contributie aan de historische wetenschap levert.

Boeken

In zijn eerste boek 'Stiff Upper Lips. Waarom de Engelsen Zo Engels Zijn' (Uitgeverij Vrijdag, 2017) belicht hij met co-auteur Flip Feyten met liefde en humor de eigenaardigheden en gekke tradities van de Britten. Hiervan werd een vijfdelige radioreeks en podcast voor Klara gemaakt. Het boek won in 2018 de LangZullenWeLezen-trofee.

Twee jaar later verschijnt 'De twee kanten van het Kanaal. Een geschiedenis van Engeland en de Nederlanden’ (Uitgeverij Vrijdag, 2019). Het boek gaat dieper in op de banden die er tussen Engeland en ons land zijn. 

Het Lam Gods. Bewonderd en Gestolen (Blloan, 2020) verscheen in drie talen net op tijd voor de grote tentoonstelling van Het Museum voor Schone Kunsten Gent, met het Lam Gods als blikvanger.

In 'Sausage(Uitgeverij Vrijdag, 2020) ontsluierde hij de geheimen van Hare Britse Majesteit Elizabeth II. Sausage is een verwijzing naar de koosnaampjes die de voormalige Britse koningin Elizabeth II en haar prins-gemaal Philip elkaar gaven: sausage en cabbage, worst en kool. Een verzameling van intrigerende en vaak ook komische verhalen die een portret schetsten van een vrouw die in feite nooit koningin wilde worden maar het desalniettemin 70 jaar lang was.

Samen met Erik De Keersmaecker schreef Harry De Paepe het boek 'Haunted. Over geesten en spoken in Groot-Brittannië' (Ertsberg, 2022), waarin ze ingaan op de vraag waarom Britten meer in spoken geloven dan in God, want van Sting tot Shakespeare, het spookt al eeuwenlang in het Verenigd Koninkrijk.

Bij 'Het verhaal van Vlaanderen', de historische VRT-reeks over de geschiedenis van Vlaanderen, schreef Harry De Paepe een overzicht van onze geschiedenis neer in boekvorm. Samen met striptekenaar Frodo De Decker toverde hij de reeks ook nog eens om tot een tweedelige graphic novel met dezelfde titel én maakte hij de 'Het Verhaal van Vlaanderen – quiz'

In het voorjaar van 2023 verschijnen twee boeken, die ook weer verbonden zijn met de rijke Engelse geschiedenis en net op tijd komen voor de kroning van King Charles III en Camilla op 6 mei 2023. 'Kroon en scepter. Pracht, praal en het dolste van de Engelse kroningen' (Manteau), over de zeer aparte geschiedenis van de Engelse koningen, van de eerste kroningsceremonie in 973 tot de kroning van Elizabeth II. 
En in 'God Save King Charles' (Ertsberg), een rijke geschiedenis over de meest onfortuinlijke koningsnaam uit de Britse geschiedenis, Charles. De verhalen van de Britse monarchen Charles I en II verweeft hij met het levensverhaal van King Charles III. 

De Paepe is echtgenoot en vader van drie dochters. Eigenaar van schapen, geiten, kippen en katten. Hij houdt van klassieke muziek en populaire muziek tot voor 1981, oude films, lezen, geschiedenis en Engeland.

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Harry De Paepe gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen: 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet