Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Kristien Dieltiens

blijf verwonderd!

za 28 jan. - 9:00

Vijfentwintig jaar schrijft ze en ze is niet in één hokje te stoppen. Haar boeken zijn beeldrijk, goed gedocumenteerd en zintuiglijk, met veel aandacht voor metaforen, symboliek en muziek. Kristien Dieltiens is een creatieve duizendpoot, die met haar verhalen, die ze nu en dan zelf illustreert, zowel kinderen, pubers, adolescenten als volwassenen bereikt. Haar 100ste boek, 'Carlota. De vrouw die rozen at' is een indrukwekkende roman over de verzwegen dochter van Leopold I. In De Liefhebber vertelt ze over de rol van muziek in haar leven en werk.
Kristien Dieltiens

Kristien Dieltiens is op 27 september 1954 in Edegem (Antwerpen) geboren als tweede in een gezin met zes kinderen. In het warme ‘bohémien-nest’ kon zij ongeremd spelen, lezen, tekenen, musiceren en dromen. Het bepaalde haar verdere leven en zette de sfeer voor haar werk.

In 1972 stuurden haar druk bezige ouders de kinderen onder de hoede van Kristien voor twee maanden naar een flat in Zeebrugge. Die ervaring zou haar later inspireren tot De zomer van gisteren en pudding (2009).

Na het behalen van het diploma leerkracht en een deeltijdseopleiding aan de kunstacademie van Kontich, wordt haar interesse voor de Steinerpedagogie gewekt tijdens haar stage in de Antwerpse Steinerschool, de eerste in België. Na twee jaar in het onderwijs, startte ze een vervolgopleiding in de antroposofische academies van Hannover en Stuttgart. In 1982 begon ze in Brugge (Assebroek) met een Steinerschool, waar ze leerkracht bleef tot 2010.

De liefde voor muziek, tekenen en verhalen gaf ze door aan haar 5 kinderen. Bas Bogaerts, zoon uit haar eerste huwelijk, is archeoloog, persfotograaf en auteur van onder meer 2 boeken over slaapliedjes. Met haar tweede echtgenoot, kreeg ze 3 kinderen en een pleegdochter: Gust, de latere filmregisseur van Little Baby Jesus of Flandr (2010) Blue Bird (2011)  Lucifer (2014) en De magneetman (2021); Seppe, illustrator, schilder, grafisch ontwerper en muzikant, Julie, modeontwerpster voor H&M in Stockholm en Bes (ex-pleegdochter) zorgkundige.

Kristien Dieltiens begon haar carrière als illustratrice voor tijdschriften. Pas in 1997 durfde ze het aan om een eigen verhaal te publiceren: De gouden bal.

In de daar op volgende adolescentenromans krijgen de hoofdpersonages een positieve boodschap mee. In het middeleeuwse avonturenverhaal Olrac (2000) luidt het expliciet: ’Luister naar je innerlijke stem, de stem van het innerlijke vuur.’ Dit motto werd een leidmotief in Dieltiens’ werk.

Olrac beschouwt Kristien als haar eigenlijke debuut. In 2002 verwierf het meteen de prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. De roman toont haar affiniteit met de verschoppelingen en kwetsbare kinderen én met de geschiedenis. De thema's in Olrac worden verder uitgewerkt en aangevuld in de historische roman Aude (2005).

Kind en omgeving krijgen ruim aandacht in haar werk. Zowel in de verschillende niveauboekjes, die ze tussen haar ander werk door bleef schrijven en die het leesproces van kinderen volgen, als in de actuele probleemromans uit het begin van haar schrijverscarrière. De betrokkenheid bij de leefwereld van kwetsbare en vluchtende kinderen uit zich onder meer in de themaboeken die Kristien Dieltiens na 2005 in hoog tempo schreef.

Kristien begint nooit vrijblijvend maar altijd goed voorbereid aan een boek of roman. Zowel voor haar historische romans als voor haar probleemromans dompelt ze zich vaak ter plaatse onder in het milieu van haar (historische) personages. Zo verkende ze in functie van Aude grondig de streek van de Katharen en verbleef ze als celzuster bij de zusters Clarissen te Oostende. Voor het boek Alles is Leander was ze een tijdje te gast in het revalidatiecentrum Pulderbos in Zandhoven. In april 2011 ging ze in Beieren en Baden op zoek naar het mysterie achter de Duitse vondeling Kasper Hauser ( Kelderkind).. In Met flaporen de wereld rond (2010) waarin ze de basisschoolkinderen in dertig anekdoten door de geschiedenis van België leidt. De publicatie van ‘Kortgeknipt’, haar debuut voor volwassenen, verdiepte ze zich gedurende vier jaar in de geschiedenis van de weggestuurde Baskische kinderen tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939). Voor Theo en de mussen (2018) haalde ze haar inspiratie bij een straatmuzikant uit Antwerpen, die ze thuis als logé uitnodigde om naar zijn verhalen te luisteren.

Met De stille pijn van Lucca (2005) slaat Kristien Dieltiens een literaire weg in. De provincie West- Vlaanderen bekroonde de roman met de Literatuurprijs 2005. Met het ingenieus gestructureerde Candide (2007), na Olrac en Aude het derde deel van de middeleeuwse romancyclus, zet ze die weg verder.

Door de evolutie naar de literaire roman, bereikte Dieltiens ook een groter en ouder publiek. In de coming of age romans Papinette (2009) en De zomer van Gisteren en Pudding (2009) bekijkt zij de breekbare moeder-dochter verhouding en speelt ze in op het proces van losmaken, aantrekken en afstoten.

Kelderkind (2012), haar vijftigste boek, is een spannende, historische en psychologische roman. De roman werd bekroond in 2012 met de Provinciale Prijs Letterkunde van West- Vlaanderen en in 2013 met de Woutertje Pieterseprijs, de kleine Cervantes, en shortlist Boekenleeuw.

In de loop van haar 25-jarige schrijverscarrière evolueerde Kristien Dieltiens van een gedreven, expliciet betrokken verteller naar een auteur die de personages alle kansen geeft. Haar betrokkenheid is onverminderd, maar ze leerde afstand nemen. Haar stijl, nu eens exuberant, dan weer poëtisch en ingetogen , volgt hun persoonlijkheid. Vanuit haar dubbeltalent als auteur en illustrator kleurt en ‘vangt’ zij hun leefwereld in een romans vol symbolen, motieven en verhalen. Die ontwikkeling leidde naar sterke personages en een rijke literaire uitwerking. Haar werk krijgt hiermee een vaste plaats in de canon van de literatuur. Haar werk werd ondertussen in elf landen vertaald.

(Tekst naar Jet Marchau)

Op 30 januari 2023 wordt haar 100ste boek 'Carlota. De vrouw die rozen at' voorgesteld aan het publiek.

Meer over Kristien Dieltiens

Beluister De Liefhebber met Kristien Dieltiens

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Kristien Dieltiens gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen: 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet