Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: De Liefhebber

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Paul Demets

blijf verwonderd!

za 13 nov. - 9:00

Het gaat goed met dichter en poëzierecensent Paul Demets. In het voorjaar van 2021 werd hij gelauwerd door jonge lezers met een Poëziester voor zijn gedicht 'Prikkels'. Roeselare beloonde hem onlangs met een zilveren Rodenbachpen en zijn nieuwste bundel 'De landsheer van de Lethe', gedichten die verwijzen naar werken van de Oostendse kunstenaar Leon Spilliaert, is klaar om de wereld te veroveren. Welke muziek nauw aan zijn hart ligt vertelde hij op zaterdag 13 november aan Katelijne Boon.
Paul Demets

Paul Demets is een gevierd dichter, poëzierecensent, lector aan de School of Arts Gent (KASK) en onderwijsdidacticus aan de Universiteit Gent.

Hij wordt op 30 december 1966 geboren in Deinze en groeit op in Olsene, waar hij nog altijd woont op een steenworp van zijn ouderlijk huis en vlakbij Raveel-dorp Machelen-aan-de-Leie.

In 1999 debuteerde hij met de dichtbundel 'De papegaaienziekte'. Maar zijn échte eerste bundel was ‘Het web van omtrek', een poëtische ode aan de kunstschilder Roger Raveel. Die bracht Paul pas onlangs uit, na meer dan een kwarteeuw, ter gelegenheid van het Raveel-jaar 2021. Demets schreef ‘Het web van omtrek' als jonge twintiger tussen 1988 en 1993.  De ongepubliceerde bundel werd bekroond met een eervolle vermelding in de Prijs voor Letterkunde van de provincie Oost-Vlaanderen, maar het was wachten tot 2021 op de uitgave. 

In 2011 verscheen 'De bloedplek', dat bekroond werd met de Herman de Coninckprijs.
Met de dichtbundel 'De klaverknoop' (2018) won hij in 2019 de prestigieuze Jan Campertprijs, een van de belangrijkste literaire prijzen uit ons taalgebied. Volgens de jury is De klaverknoop “een spetterende bundel waarin elk beeld beladen en betekenisvol is, zonder dat deze poëzie ondoordringbaar wordt.”

Paul Demets was vier jaar lang Plattelandsdichter van de provincie Oost-Vlaanderen, een rurale variant op het wijdverbreide stadsdichterschap. Hij sloot in 2020 de vruchtbare periode af met maar liefst twee dichtbundels: 'De aangelanden' en 'De hazenklager', die op de shortlist van de Grote Poëzieprijs stond.

Een paar maanden voor hij gevraagd werd voor het plattelandsdichterschap kreeg Paul Demets een hartstilstand. Die gebeurtenis vormde een cesuur in zijn leven. Beide bundels zijn ontstaan uit urgentie, zegt hij.
“Ik zat met gevoelens van machteloosheid, maar óók met dankbaarheid om hier nog te kunnen rondlopen. Ik wilde, met andere woorden, iets terugdoen.

In maart 2021 bediscussieerden 25.000 leerlingen uit de eerste en tweede graad van het middelbaar onderwijs een week lang elke dag een gedicht. Eerst was er een beknopte selectie van vijf gedichten, gemaakt door een professionele vakjury. Na een week van poëzieonderdompeling beloonden de leerlingen van de tweede graad het gedicht "Prikkels" van Paul Demets, met een poëziester. Het gedicht kunt u hieronder lezen, het is opgenomen in 'De aangelanden'.

Op 15 november 2021 verschijnt zijn nieuwe bundel 'De landsheer van de Lethe', geboren uit de grote fascinatie die Paul in 1990 kreeg voor het werk van Leon Spilliaert. Spilliaert bood Paul een spiegel waarin hij zijn persoonlijk universum en bepaalde maatschappelijke gebeurtenissen uit die periode optekende. Het manuscript werd in 1997 al bekroond met de Lode Baekelmansprijs van de Koninklijke Academie voor Taal- en Letterkunde (kantl), maar werd toen niet werd gepubliceerd. Nu het 75 jaar geleden is dat Spilliaert overleed, ziet de bundel alsnog het licht. 

Paul Demets recenseert poëzie voor De Standaard, Awater en Poëziekrant. Hij werkte onder meer voor Knack, De Morgen, De Standaard, Klara en Radio 1. Hij stelde de bloemlezing 'Behoud de Begeerte' samen en  hij werkte mee aan de edities van de verzamelde gedichten van Paul Snoek, Eddy van Vliet, en Erik Heyman. Als dichter werkt hij ook geregeld samen met beeldende kunstenaars, zoals videast Wim Catrysse, fotograaf Carl De Keyzer en Hans Op de Beeck. Met choreografe en danseres Pé Vermeersch creëerde hij samen de kortfilm 'Ruim de huid' voor de interactieve woordroute van Memento Woordfestival 2021, met als thema ‘Verdwalen’.

Begin 2022 wordt het boek 'De Bijendans' verwacht.

Demets werkt momenteel aan een biografie van Paul Snoek.

Paul Demets was te gast op de boekathon. Bekijk het interview met Tom De Cock over 'De landsheer van de Lethe'

Meer informatie over Paul Demets

Herbeluister De Liefhebber met Paul Demets

In maart 2021 kreeg Paul Demets een poëziester voor zijn gedicht "Prikkels". Het werd gekozen door duizenden leerlingen uit de tweede graad van het middelbaar onderwijs na een week van poëzieonderdompeling. 

Prikkels

Dagen van spotify, dagen
van licht dat swipet,
van vriendschapsverzoeken, dagen

dat ik moet weten hoe iedereen
heet op al hun locaties.

Zoek mij in weiden en bossen.
Op een landweg.
‘Uitgezonderd aangelanden.’

Ik wil de slak zijn die haar huis draagt
en niet weet dat ze thuis is.

Uit De Aangelanden, Poëziecentrum, 2020

"Poëziesterren" is een initatief van CANON Cultuurcel en Poëziecentrum.

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Paul Demets gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet