Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: De Liefhebber

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Paul Verhaeghe

blijf verwonderd!

zo 6 mrt. - 17:54

Psychoanalyticus, klinisch psycholoog en auteur Paul Verhaeghe is een geëngageerd denker en schrijver die een van de belangrijke stemmen is op het gebied van groot maatschappelijk onbehagen. Voor hem is de mens een 'sociaal knuffeldier' voor wie aanraking en contact van huid op huid een levensvoorwaarde is. Maar ook geraakt worden door muziek en verhalen is van levensbelang. Ontdek in De Liefhebber welke muziek hem raakt.
Paul Verhaeghe

Paul Verhaeghe werd in Roeselare geboren op 5 november 1955. Hij groeide op in het kleine West-Vlaamse dorpje Gits, ging op internaat, studeerde daarna klinische psychologie en werd gevormd tot psychoanalyticus. Hij was hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse aan Universiteit Gent tot zijn emeritaat in 2021. Zijn eerste doctoraat (1985) handelde over hysterie, zijn tweede (1992) over psychodiagnostiek.

Sedert 2000 gaat zijn belangstelling vooral naar de invloed van maatschappelijke veranderingen op psychologische en psychiatrische moeilijkheden. Met Liefde in tijden van eenzaamheid (1998) brak hij door naar een algemeen en internationaal publiek. Het einde van de psychotherapie (2009), Identiteit (2012), Autoriteit (2015) en Intimiteit (2018) bereikten eveneens een groot internationaal lezerspubliek. Daarnaast publiceerde hij de essays Over normaliteit en andere afwijkingen (2019) en Houd afstand, raak me aan. In 2021 blikte hij in Wat brengt u hier?, het boek dat hij samen met Sarah Vankersschaever maakte, terug op zijn carrière.

Verhaeghe schreef de voorbije jaren enkele essays waarin hij het neoliberale maatschappijmodel haarfijn fileert. Zijn betoog wordt gretig opgepikt door links én rechts. In 2011 kreeg hij de prijs voor het beste essay van de liberale denktank Liberales. Hij schreef ook een essay over het werk van kunstenares Louise Bourgeois, die zeer sterk geïnteresseerd was in de psychoanalyse en hem naar New York uitnodigde om haar werk te analyseren. Ze overleed kort nadien Op vraag van de Louise Bourgeois Foundation kon Paul Verhaeghe toch haar dagboeken bestuderen zodat de psychoanalyse over haar werk toch tot stand kwam.

Paul Verhaeghe krijgt regelmatig de vraag wat hij eigenlijk doet. ‘Luisteren? Dat kan iedereen toch? En hoe relevant is die Freud nog?’. Hij noemt de psychoanalytische ruimte een van die zeldzame plaatsen waar alles gezegd kan worden. ‘Het is een schuilplaats tegen de tirannie van de courante moraal. De analyse is een experiment met het vrije woord.’
Verhaeghe beschouwt de mens als een verdeeld wezen. ‘We willen veiligheid en spanning. We willen vrij zijn en gebonden. We zijn bang om verlaten te worden en om te worden verstikt. We willen aan onze driften toegeven en ze bedwingen.’

Op 10 maart 2022 geeft Paul Verhaeghe een lezing in het kader van het Klarafestival 2022.

In april 2022 verschijnt zijn essay over het thema Intieme Vreemden in opdracht van de Maand van de Filosofie.

Meer informatie over Paul Verhaeghe

Volg de online colleges Cultuur- en Maatschappijkritiek

Beluister De Liefhebber met Paul Verhaeghe:

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Paul Verhaeghe gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet