Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Raymond Van Soens

blijf verwonderd!

za 22 apr. - 8:00

2023 is een feestjaar voor het Festival der Voorkempen, dat zijn 50ste verjaardag viert. Ir. Architect Raymond Van Soens woonde de concerten bij van bij de start en engageerde zich in de ploeg van enthousiaste vrijwilligers die jaar na jaar bijzonder gesmaakte concerten organiseerde. In 2005 werd Raymond Van Soens voorzitter. In De Liefhebber blikt hij terug én vooruit, naar het festival en zijn eigen muzikale ervaringen en herinneringen.
Raymond Van Soens
© Cannibal

Raymond Van Soens vatte na zijn studies Latijn-Wiskunde de opleiding Burgerlijk Ingenieur aan de RUG aan, waar hij met grote onderscheiding afstudeerde. Dat hij toen ook al een grote interesse voor muziek had, blijkt uit het onderwerp van zijn eindejaarswerk ‘Akoestiek in concertzalen’, met een bijzondere toepassing op de concertzaal van het Koninklijk Muziekconservatorium te Antwerpen. Hij vulde zijn opleiding aan met kandidaturen wis-en natuurkunde aan RUCA (1968) en volgde verschillende studiedagen over akoestiek in Rotterdam, Antwerpen, Gent, Londen, Kortrijk en Parijs. In 1973 nam hij ook deel aan de cursus Hogere Akoestiek van de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging.  Van 1970 tot 1978 was hij lector aan de RUG waar hij een cursus akoestiek gaf. Vanaf 1974 was hij ook deeltijds docent aan het Henry Van de Velde Instituut (later Universiteit Antwerpen) van de cursus Bouwakoestiek.

Raymond Van Soens deed een architectuurstage bij Jul De Roover, Deurne en begon met een eigen bureau voor architectuur, stabiliteit en akoestiek. Hij was ook deskundige bij de rechtbanken van West-Vlaanderen en Antwerpen en is nog steeds actief in de architectuurwereld, met een uitgebreid opdrachtenpakket.

Aan de muziekacademie van Borgerhout volgde hij notenleer, harmonie en muziekgeschiedenis en leerde hij piano, orgel en saxofoon spelen. Hij bleef zich vervolmaken, zowel in de theorie als de praktijk, bij o.m. Ipemhet Instituut voor Psychoacustica en Elektronische Muziek - in Gent, met Louis De Meester en Lucien Goethals (allebei pioniers van de elektronische muziek in België), en het Ircam - Institut de recherche et coordination acoustique/musique – in Parijs, met Iannis Xenakis.

Het Festival der Voorkempen, een vzw die in 1973 opgericht werd door een aantal gepassioneerde muziekliefhebbers, volgde hij van bij het ontstaan. Hij kwam al vlug in het bestuur terecht en toen in 2005 de medestichter en bevlogen voorzitter Arthur Basstanie overleed volgde Raymond Van Soens hem op als voorzitter van een kleine maar enthousiaste groep vrijwilligers die elk jaar een schitterende reeks concerten voorstellen.

In 2023 viert het Festival der Voorkempen zijn 50ste verjaardag.

Meer informatie over het Festival der Voorkempen.

Beluister De Liefhebber met Raymond Van Soens

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Raymond Van Soens gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen: 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet