Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Sophie Lauwers

blijf verwonderd!

do 9 jun. - 9:00

Sophie Lauwers, goed een half jaar directeur bij Bozar, is onverwacht overleden. Haar gezondheid ging op bijzonder korte termijn achteruit. Ze is zondag 29 mei thuis in alle rust in intieme kring heengegaan. Op 19 februari 2022 liet ze haar muzikale hart spreken in De Liefhebber.
Sophie Lauwers
© Saskia Vanderstichele

Sophie Lauwers werd in 1966 geboren in Halle, als dochter van een patissier. Haar vroegste herinnering was hoe ze haar broertje op een vroege ochtend met bijzonder plezier door een verse bestelling chocoladetaarten zag stappen. Ze studeerde geschiedenis en begon haar carrière eind jaren tachtig in de reclame- en marketingwereld. In 1999 was ze verantwoordelijk voor de hedendaagse kunst tijdens het Van Dyck-jaar in Antwerpen, in 2000 projectmanager voor Brussel 2000, culturele hoofdstad van Europa. En in 2002 begon ze als tentoonstellingscoördinator bij Bozar.

De liefde voor kunst begon volgens haar in Firenze, tijdens een vakantie met haar vader. Met hem reisde ze naar Italië toen ze 12 of 13 jaar oud was.  In Firenze leidde hij haar door kleine straatjes. Plots zei hij: 'Sophietje, ik ga mijn handen voor je ogen houden en als ik ze weer wegdoe moet je naar boven kijken.' Ze zag de Dom en was overweldigd. Ze wist niet dat zoiets bestond.

De succesvolle tentoonstellingen rond Michael Borremans, Keith Haring of Picasso’s beeldhouwwerken zijn voor een groot deel haar verdienste, net als de dubbeltentoonstelling rond de Britse schilder David Hockney (21-22). Ze was ook verantwoordelijk voor expo’s rond Roger Raveel (2021), Fernand Léger. Le beau est partout (2018), Zurbaran, Rubens and his Legacy (2014). Ze wisselde grote namen af met minder evidente kunstenaars en ging verrassende invalshoeken nooit uit de weg.

Lauwers zocht steeds synergiën op tussen klassieke en hedendaagse kunst, maar ook tussen de beeldende kunsten en andere disciplines. Ze had oog voor de zeer diverse creativiteit in een stad als Brussel. Ze dacht ook graag na over actuele thema’s, de postitie van vrouwelijke kunstenaars of de neiging tot Instagrambare kunst, het had haar aandacht.

Op 1 november 2021 werd ze aangesteld als directeur-generaal van Bozar. Het huis had een zware tijd achter de rug. De pandemie had een grote invloed op de werking van het huis:  expo’s moesten gesloten worden, uitgesteld of afgelast. En bovendien woedde er begin 2021 een brand op het dak van het Paleis voor Schone Kunsten, wat de werking weer deels aan banden legde.

Als directeur van Bozar had ze een grote connectie met muziek, maar het betekende ook veel in haar privé leven want haar beste kus ooit was ‘de kus van mijn elleboog aan die van mijn man tijdens een Wagner-concert in 1995.’

Meer informatie over Bozar

Herbeluister De Liefhebber met Sophie Lauwers

In een razendsnel veranderende wereld is er meer dan ooit nood aan schoonheid, reflectie en verbeelding

— Sophie Lauwers

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Sophie Lauwers gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet