Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Stefan Hertmans

blijf verwonderd!

de liefhebber

za 11 mrt. - 6:16

Hij is een man van boeken. Hij leest ze gretig en schrijft ze ook. Stefan Hertmans pende een omvangrijk literair en essayistisch oeuvre bijeen van poëzie, romans, essays, theaterteksten en kortverhalen, waarvoor hij verschillende binnen- en buitenlandse onderscheidingen kreeg. In 2019 kreeg hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. Met Katelijne Boon heeft hij het over de muziek in zijn leven en werk. 
Stefan Hertmans
© Thomas Andenmatten

Stefan Hertmans werd geboren in Gent (1951). Hij studeerde er Germaanse filologie en begon als leraar. Later zou hij als doctor in de kunstfilosofie doceren aan de Hogeschool Gent in de master opleiding van de Koninklijke Academie voor Schone kunsten (KASK) en aan het Studium Generale.
In 1981 debuteerde hij met de roman ‘Ruimte’, waarvoor hij de Debuutprijs kreeg. Het begin van een indrukwekkende reeks romans. Drie jaar later waagde hij zich aan zijn eerste poëziebundel, ‘Ademzuil’. Vele andere poëziebundels zouden volgen, waaronder ‘Kaneelvingers en ‘Harder dan sneeuw’. 
Met zijn eigenzinnige schrijverspersoonlijkheid heeft hij zich ontpopt tot een van de meest veelzijdige, productieve en erudiete auteurs in Vlaanderen.

Stefan Hertmans publiceerde romans, verhalen, essays en een groot aantal dichtbundels. In 1995 ontving hij de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de dichtbundel Muziek voor de overtocht (1995). Voor Bezoekingen kreeg hij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap (1995) en de Paul Snoekprijs (1996). Zijn poëziebundels werden tweemaal genomineerd voor de VSB-poëzieprijs, Muziek voor de overtocht (1995) en Goya als hond (2000). Voor de laatstgenoemde bundel ontving hij de Maurice Gilliamsprijs.
In 2016 was hij de auteur van het Poëziegeschenk Neem en lees en verscheen een eigen bloemlezing uit zijn gedichten over de liefde, Een beeld van jou. Tot Hertmans' meest succesvolle prozaboeken behoren de roman Naar Merelbeke (1994, nominatie Libris Literatuur Prijs) en de reisverhalenbundel Steden (1998, nominatie Generale Bankprijs). De roman Gestolde wolken uit 1988 werd bekroond met de Multatuliprijs en de roman in verhalen Als op de eerste dag met de F. Bordewijk-prijs. Na zijn overstap naar De Bezige Bij verschenen de dichtbundel Kaneelvingers (2005), zijn verzamelde gedichten onder de titel Muziek voor de overtocht. Gedichten 1975-2005 (2006), en de essaybundel Het zwijgen van de tragedie (2007) en de roman Het verborgen weefsel (2008). In augustus 2013 verscheen zijn veelgeprezen roman Oorlog en terpentijn. Voor deze roman werd hij bekroond met de AKO Literatuurprijs, de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren, de Prijs Lezersjury Gouden Boekenuil, De Inktaap 2016 en genomineerd voor de Man Booker International Prize 2017. Er werden meer dan 250.000 exemplaren van verkocht en het boek verschijnt inmiddels in vierentwintig talen. In 2016 verscheen zijn alom geprezen roman De bekeerlinge, die in 2022 ook als opera op de planken kwam, met muziek van de betreurde Wim Henderickx.
In 2017 publiceerde Hertmans een uiterst actuele, beklemmende en poëtische tekst over de zus van een zelfmoordterrorist, Antigone in Molenbeek. In 2018 werd de hele tekst in een reeks opvoeringen in het theater gebracht. In 2020 verscheen De opgang, een meesterlijk beschreven, opzienbarend oorlogsverhaal en een wrang huwelijksdrama, in 2022 gevolgd door Verschuivingen, een briljant essay over de tijd waarin we leven. Zijn levenswerk De essays verschijnt in september 2023.

Meer informatie over Stefan Hertmans

Beluister De Liefhebber met Stefan Hertmans

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Stefan Hertmans gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen: 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet