Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Toni Coppers

blijf verwonderd!

za 3 jun. - 6:00

Toni Coppers is een van Vlaanderens favoriete misdaadauteurs. Zijn thrillers, met commissaris Liese Meerhout of ex-flik Alex Berger in de hoofdrol, werden al meermaals bekroond met de Hercule Poirot juryprijs. VTM verfilmde de verhalen met Liese Meerhout in de serie ‘Coppers’. In oktober 2022 kreeg hij de Hercule Poirot Life Time award én de Max Gouden Vleermuis Oeuvreprijs maar hij koestert even zeer de vele publieksprijzen die hij mocht ontvangen. Zijn meest recente boek is 'Onschuld' dat in april 2023 verscheen bij Borgerhoff & Lamberigts. Op 30 januari 2021 had hij het bij Katelijne Boon over de muziek in zijn leven.
Toni Coppers

Het schrijverschap kwam Toni Coppers (°1961) niet zomaar aanwaaien. Pas op zijn 16de kwam hij voor het eerst in een bibliotheek terecht, dankzij zijn lerares in een technische school. “In het arbeidersgezin waarin ik opgroeide, was geen plaats voor literatuur. Tot mijn zestiende las ik enkel strips. Ik dank de lerares Nederlands die me op een woensdagmiddag meenam naar de bibliotheek en me in contact bracht met Boon, Claus, Reve en Mulisch. Mijn liefde voor de taal was gewekt en liep simultaan met de zoektocht naar mijn identiteit.”
Coppers werkte eerst een kwarteeuw bij de VRT als producer en als reisjournalist voor o.m. Radio1 reisprogramma’s Lopend Vuur en Het Landhuis, en runde ook een tijdlang Coppers & Partners, een pr-bedrijf voor de reisindustrie, voor hij full time schrijver werd. 
“Ik werkte voor de VRT-radio en had enkele misdaadromans geschreven. Ik werd 50 en droomde ervan om meer met die boeken bezig te zijn. Op aanraden van mijn vrouw heb ik de stap durven zetten om voltijds schrijver te worden. Niet zo lang daarna kwam VTM aankloppen. Of ik interesse had om mijn boeken te verfilmen? Ik heb daar niet lang moeten over nadenken.”

Ondertussen is Toni Coppers een van Vlaanderens favoriete misdaadauteurs. Zijn thrillers, met commissaris Liese Meerhout of ex-flik Alex Berger in de hoofdrol, werden al meermaals bekroond met de Hercule Poirot juryprijs. De verhalen met Liese Meerhout zijn door VTM verfilmd in de serie ‘Coppers’ die ‘Aspe’ opvolgde, maar hij zegt toch het meest trots te zijn op het feit dat de bibliotheek van zijn geboortestad Sint Truiden zijn naam draagt.

Toni Coppers is niet enkel een veelschrijver, hij is ook een boekenwurm. “Er staan zo'n 4.000 boeken in mijn schrijfkamer.” Hij vertrekt van steekkaartjes met scenes die hij op de vloer uitspreidt, om de plot in elkaar te puzzelen en pas daarna, als het verhaal helemaal klopt, wordt het boek geschreven. Coppers is zowat de signeerkampioen van de Boekenbeurs, waar hij telkens dagelijks aanwezig is. In tegenstelling tot de allereerste keer, toen hij tegen lange wachtrijen bij collega’s aankeek, groeit het rijtje enthousiaste fans constant aan.

In 2021 kwam 'De moord op Arno Linter' uit, terug met commissaris Meerhout. Sinds zijn politieroman ‘Messias’ staat zijn vrouw Annick Lambert vermeld als co-auteur.

In oktober 2022 verscheen de thriller 'Offer' en in april 2023 zijn meest recente boek 'Onschuld'

Meer informatie over Toni Coppers

Op 4 februari 2021 werd bekend gemaakt dat Toni Coppers en de bank Fintro drie nieuwe prijzen voor jong talent in het leven roepen. Met als bekroning een geldbedrag, een plaats in de spotlights en het mentorschap van een bekend kunstenaar. Lees meer over de nieuwe Fintro prijzen.

In oktober 2022 kreeg Toni Coppers de Hercule Poirot Lifetime Achievement Award, die in de voorbije 25 jaar nog maar 3 keer is uitgereikt. Hij sluit zich aan bij Jef Geeraerts, Pieter Aspe en Aster Berkhof. 

Toni Coppers was te gast op de boekenmarathon, bekijk het hier

Herbeluister De Liefhebber met Toni Coppers:

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Toni Coppers gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet