Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

De Liefhebber

Beluister De Liefhebber met Veerle Janssens

blijf verwonderd!

vr 3 mrt. - 7:00

Na een lange carrière als journaliste besloot Veerle Janssens het roer om te gooien. Ze ging voluit voor haar engagement bij de burgerbeweging Ringland en ging weer pianospelen én schrijven. In 'Vrouw aan de piano' vertelt ze over haar bewogen vijftigste levensjaar aan de hand van twaalf pianostukken van vrouwelijke componisten. Ze schreef ook mee aan het Ringlandboek, en geeft ondertussen lezingen over vrouwelijke componisten in de 19de eeuw. In de week van Internationale Vrouwendag 2023 toert ze samen met het trio Triotique met de voorstelling Poèmes d'amour. Op 9 maart 2019 was ze te gast in De Liefhebber. Een heruitzending.
Veerle Janssens

Veerle Janssens studeerde Germaanse Filologie, Filosofie en Vrouwenstudies aan de Universiteit Antwerpen. Ze was achtereenvolgens stadsreporter en cultuurredactrice bij de Antwerpse editie van Het Nieuwsblad, Wetstraat- en eindredactrice bij De Standaard en ten slotte eindredactrice bij De Tijd. Na een burn-out zei ze de journalistiek vaarwel en ging ze halftijds aan de slag bij de Antwerpse burgerbeweging Ringland. Ringland werkte het idee van de overkapping van de Antwerpse ring uit, een inspirerende oplossing voor de mobiliteits- en leefbaarheidsproblemen in haar stad. Als communicatiecoördinatrice bij Ringland kan ze sindsdien haar maatschappelijk engagement kwijt.

Op haar tiende begon ze pianoles te volgen aan de muziekacademie. Ze behaalde ook een diploma kamermuziek en muziekgeschiedenis en volgde nog enkele jaren privéles. Toen ze de vijftig naderde, wilde ze de muziekpraktijk weer oppikken en schreef ze zich opnieuw in voor pianoles en muziektheorie aan de academie. Ze nam zich voor om voorlopig enkel werk van vrouwelijke componistes te spelen, ter compensatie van het uitsluitend uit mannelijke componisten bestaande repertoire dat ze vroeger gespeeld had.

In 2018 publiceerde ze het boek Vrouw aan de piano – Een jaar met Fanny Mendelssohn, Clara Schumann en andere vergeten componistes. Daarin doet ze verslag van het jaar waarin ze vijftig werd, het pianospelen weer oppikte en van job veranderde. Ze doet dat aan de hand van een twaalftal pianostukken van vrouwelijke componistes, waarbij ze zich telkens verdiept in hun leven en werk. Ze liet zich daarbij inspireren door Das Jahr van Fanny Mendelssohn, de niet minder begaafde zus van Felix Mendelssohn.

Voortbouwend op het boek houdt ze op de blog Notities van een amateurpianiste notities bij over wat haar bezighoudt als amateurpianiste, als vrouw aan de piano. 

In 2019 bracht ze Het Ringland Boek uit, naar aanleiding van het vijfjarig bestaan van de burgerbeweging.

Veerle woont vaak kamermuziekconcerten bij en deelt haar passie voor kunst en muziek met haar echtgenoot en twee dochters.

Voor Amarant gaf ze in januari en februari 2023 een vijfdelige cursus in Gent en Antwerpen.

Samen met het kamermuziekensemble Triotique bereidde ze voor het voorjaar van 2023 een voorstelling voor rond vrouwelijke componistes: Poèmes d'amour.

Speeldata

donderdag 9 maart, 20 uur, Walpurgis, Mortsel (try-out)
vrijdag 10 maart, 12 uur, AMUZ, Antwerpen (in de reeks middagconcerten)
zondag 12 maart, 11 uur, Malpertuis (aperitiefconcert)
vrijdag 24 maart, 20.15 uur, Colibrant, Lier
zaterdag 25 maart, 20 uur, De Graaf, Gent

Meer informatie over Veerle Janssens

Beluister De Liefhebber met Veerle Janssens

Afspeellijst met lievelingsmuziek

We hebben een afspeellijst met de lievelingsmuziek van Veerle Janssens gemaakt. Die kan u via de speler hieronder beluisteren en delen: 

Poèmes d'amour affiche
© vrouwaandepiano.be

Poèmes d'amour affiche

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet