Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Beluister de special in Maestro: Radu Lupu (1945-2022) – een dichter-filosoof aan de piano

klassieke muziek

za 28 mei - 9:24

Op 17 april jl. overleed Radu Lupu. Hij was 76. Vrijdag 27 mei brengen we in Maestro drie uur lang hulde aan deze grote Roemeense pianist, die terecht gezien werd en wordt als een van de belangrijkste muzikanten van zijn generatie. Je hoort hem solo en in gezelschap van enkele van zijn goede muzikale vrienden in werken van zijn geliefde componisten: Mozart, Schubert, Beethoven, Schumann, Brahms, Grieg en Franck.

Wie ooit een concert van Radu Lupu meemaakte, zal niet snel vergeten hoe deze wat onbehouwen, woest ogende, stugge, het publiek nauwelijks groetende man, eenmaal aan de piano, veranderde in een gevoelige verteller, een dichter-filosoof. Ook zijn eerder zeldzame plaatopnames (een twintigtal) worden door zijn fans gekoesterd. Want Lupu hield niet van de opnamestudio: de laatste keer dat hij er een voet binnenzette was al in 1993!

Indrukwekkende deelnames aan drie belangrijke pianowedstrijden maakten dat zijn carrière al van bij het begin erg succesvol was: de Van Cliburn-wedstrijd in 1966, George Enescu in 1967 en de Leeds Competition in 1969. De Braziliaan Arthur Moreira-Lima, die in Leeds ook de finale haalde, vond het helemaal niet erg dat hij niet won van Lupu, en verklaarde: “Ik voel mij zo’n geluksvogel dat ik naar hier kon komen en Radu Lupu het derde pianoconcerto van Beethoven kon horen uitvoeren!”

Lupu kreeg zijn belangrijkste muzikale vorming in Moskou, bij de gerenommeerde pianist en leraar Heinrich Neuhaus, die eerder ook al Sviatoslav Richter en Emil Gilels tot zijn leerlingen mocht rekenen.

Dirigent Sir Colin Davis, een goede vriend van Radu Lupu, die dikwijls met hem samenwerkte, zei over hem: “Radu Lupu is alleen in de muziek geïnteresseerd; hij plaatst zichzelf nooit op de voorgrond en verkondigt geen grote theorieën over de werken die hij speelt. Hij brengt je de muziek precies zoals ze is.”

- Bart Tijskens

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet