Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Berlijn - Het verhaal van de muur

Berlijn - Het verhaal van de muur

Berlijn - Het verhaal van de muur - Aflevering 1

blijf verwonderd!

do 24 okt. - 10:18

Zondag 13 augustus 1961. De Berlijners staan op en stellen vast dat er de voorbije nacht een muur gebouwd werd, dwars door hun stad. Hoe werd Berlijn de hoofdstad van de Koude Oorlog?
De Britse premier Churchill, de Amerikaanse president Truman en Sovjetleider Stalin op de Conferentie van Potsdam, 1945

Schrijver Piet de Moor en Klara-eindredacteur Karen Billiet trekken naar Griebnitzsee, een meer op de grens van Berlijn en Potsdam. In de majestueuze villawijk rondom het meer speelde zich in 1945 de Conferentie van Potsdam af. Daar verdeelden de geallieerden het verslagen nazi-Duitsland in vier zones: een Russische, een Amerikaanse, een Britse en een Franse. Berlijn vormde een eilandje binnen de Russische zone, maar werd ook opgesplitst in vier sectoren.

In de volgende jaren liepen de spanningen tussen de grootmachten op, en dat leidde in 1961 tot de bouw van de muur. De Berlijners waren het kind van de rekening. Families en vrienden werden 28 jaar lang uit elkaar gehaald. Dat leverde absurde situaties op. Het gehucht Klein Glienicke, in de buurt van Griebnitzsee, was een Oost-Duitse enclave binnen West-Berlijn. De inwoners leefden tot 1989 in een veredelde openluchtgevangenis.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet