Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Pompidou

Pompidou

Best of 2018: Expo binnenland

kunst & cultuur

do 20 dec. - 16:30

Chantal Pattyn, Sam Steverlynck en Sara Debroey sommen de beste Belgische tentoonstellingen van 2018 op.

Raoul De Keyser. Oeuvre
Curator Martin Germann
SMAK

Verbluffende expo. De installatie is prachtig. Curator Martin Germann deed een topjob. En hoe heerlijk is het om al die werken die gaandeweg in collecties verdwenen terug te zien. (Chantal Pattyn)

Spanish Still Life
Curator Angel Aterido
Bozar

In één woord: subliem! (Chantal Pattyn)

Voici des fleurs
Curator Anne-Claire Schmitz
La Loge

La Loge, de Brusselse kunstruimte die is ondergebracht in een voormalige vrijmetselaarstempel, bracht een eerbetoon aan Akarova, een danseres/ choreografe en nog veel meer uit het interbellum. Een fascinerende figuur, een unieke locatie en knap werk van onder andere Leen Voet, Lili Dujourie, Pauline Curnier Jardin, maakten er een top expo van. (Sam Steverlynck)

 

Michaelina. De leading lady van de barok
Curator: Katlijne Van der Stighelen
MAS
 

25 jaar geleden ontdekte Professor Katlijne Van der Stighelen het monumentale schilderij ‘Triomf van Bacchus’  van Michaelina Wautier in het depot van het Kunsthistorisches Museum in Wenen. Na vele jaren van onderzoek en opsporen van vergeten werken, kreeg Michaelina,  die in 1604 geboren werd in Mons,  deze zomer eindelijk de tentoonstelling én erkenning die ze verdient. (Sara Debroey)

De dames van de barok.
Curator: Dr. Alain Tapié, Dr. Francesco Solinas en Valentine De Beir
MSK Gent

2018 lijkt wel het jaar waarin de vrouwelijke barokke schilders definitief op de kaart werden gezet. Na Michaelina Wautier in het MAS, kregen Italiaanse vrouwelijke kunstenaars uit de 16de en 17de een grote tentoonstelling in het MSK in Gent. Naast de bekendere namen van Sofonisba Anguissola en Artemisia Gentileschi leer je ook nog andere kunstenaars kennen, zoals Lavinia Fontana, Fede Galizia, Orsola Maddalena Caccia, Giovanni Garzoni, Viriginia Vezzi en Elisabetta Sirani. Dat klinkt goed, en dat is het ook. (Sara Debroey)

AMVK
Curator: Anders Kreuger
M HKA

Anne-Mie Van Kerckhoven rules! (Chantal Pattyn)

Jim Campers
Curator: Valerie Verhack
M Leuven

Nog piepjong maar wat een sterk werk. Vonden ze ook bij M waar hij een solo kreeg. Zijn fotografie laat zich niet makkelijk prijsgeven. Het is een associatief spel van beelden en betekenissen, waarin onder andere de Unabomber, het tweede futuristisch manifest en hallucinogene paddenstoelen voorbij komen. (Chantal Pattyn)

Dennis Tyfus. My Niece's Pierced Knees
Curator: Pieter Boons
Middelheimmuseum

Deze solotentoonstelling in het Middelheim is in een woord fantastisch. (Chantal Pattyn)

Koenraad Dedobbeleer. Kunststoff.
Curator: Zoë Gray
Wiels

Op de tentoonstelling van Koenraad Dedobbeleer is er een verwarmingselement, een stoof, pakken hout om je aan te verwarmen, een gasbrander om je espresso op te brouwen en een pak dubbels en driedubbels uit zijn bibliotheek. Beeldhouwkunst heruitgevonden. Zeer de moeite! (Chantal Pattyn)
 

Adriaen Brouwer. Meester van emoties.
Curator: Dr. Katrien Lichtert
MOU Oudenaarde

‘Met ’t pijpken inden mont, in slechte pis taveren, Daer leefden sijne jeught, schoon hy was sonder gelt’, zo leefde Adriaen Brouwer volgens Cornelis de Bie die in 1662 een biografie schreef  over de schilder die rond 1604 in Oudenaarde geboren werd. Was Brouwer echt zo een stamgast? Het valt niet meer te achterhalen maar de schilder heeft zich wel een leven lang toegelegd op het schilderen van boeren en lieden van laag allooi die hun dagen doorbrachten met roken, zuipen, gokken en vechten. Maar je kon in Oudenaarde Brouwers ook ontdekken als schilder van sfeervolle landschappen. Alles heel dynamisch geschilderd op kleine paneeltjes. Een mooi ensemble werken werd hier bijeen gebracht. (Sara Debroey)

Thomas Struth
Galerie Greta Meert

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet