Pompidou
Best of 2018: Expo buitenland
kunst & cultuur
vr 21 dec. - 0:37

Bruegel
Curatoren: Elke Oberthaler, Sabine Pénot, Manfred Sellink, Ron Spronk
Kunsthistorisches Museum Wenen
‘Once in a Lifetime’, zo afficheert het museum in Wenen de grootste monografische tentoonstelling van Pieter Bruegel de Oude ooit. Met maar liefst dertig van de veertig nog bekende schilderijen en daarnaast ook vele tekeningen en prenten, mag deze prachtig geënsceneerde tentoonstelling van kostbare en fragiele werken inderdaad een unicum genoemd worden. Een grootse ouverture op het bruegeljaar want in 2019 zal het 450 jaar geleden zijn dat Bruegel in Brussel overleed. (Sara Debroey)
Sanguine
Curator: Luc Tuymans
Fondazione Prada Milaan
Sanguine in het M HKA bleek achteraf beschouwd een generale repetitie voor een veel grotere tentoonstelling. Sanguine in de Prada Foundation in Milaan is briljant. Door de presentatie en de keuze van de werken. Een aantal kunstenaars verhuisde niet mee. Zo gingen de werken van Rubens terug naar de Belfius-collectie. Er kwam een andere Rubens in de plaats, en een andere Dumas en de Cordier. En vooral: het spectaculaire Fuck Hell van Jake & Dinos Chapman, een van de hoogtepunten op Apocalypse destijds. Sanguine is behalve een verhaal over de barok ook een forum voor heel wat Vlaamse kunstenaars: Nadia Naveau, Jan Van Imschoot zijn er weer bij, en ook Vaast Colson en Ives Maes. (Chantal Pattyn)
Carmen Herrera
Curator: Susanne Meyer-Büser
K20 Düsseldorf
2018 was voor mij het jaar waarin de beste musea maatschappelijk stelling innamen, door hun aandacht en middelen te weiden aan retrospectieves van kunstenaars die ten onrechte over het hoofd werden gezien. Te beginnen met de 100-jarige Carmen Herrera, een Cubaans-Amerikaanse abstracte kunstenares die in het mannelijk chauvinistisch milieu in New York van de Amerikaanse Abstract Expressionisten geen noemenswaardige kans kreeg om met haar radicale monochrome schilderkunst haar plaats op te eisen. (Jeroen Laureyns)
Space Shifters
Curator: Cliff Lauson
Hayward Gallery Londen
De onlangs gerestaureerde brutalistische Hayward Gallery in London pakt uit de met de expo ‘Space Shifters’. Een twintigtal kunstenaars staat stil bij noties zoals ruimte en perceptie, waarbij vaak gespeeld wordt met trompe l’oeil en optische trucs die mooi inwerken op de indrukwekkende architectuur. Verrassend Instagram-friendly. Met werk van Alicja Kwade, Fred Sandback, Ann Veronica Janssen, Leonor Antunes,… (Sam Steverlynck)
Laure Prouvost. Rings, sing and drink for trespassing
Curator: Daria de Beauvais
Palais de Tokyo Parijs
Eén van de beste tentoonstellingen die ik zag dit jaar. Prouvost doet in 2019 ook het Franse paviljoen op de Biennale in Venetië en ze krijgt een tentoonstelling in het M HKA in Antwerpen, waar ze ook deels woont. (Chantal Pattyn)
Mantegna and Bellini
Curator: Caroline Campbell
National Gallery Londen
Het is de eerste keer dat de artistieke dialoog tussen de schilders Andrea Mantegna en Giovanni Bellini – twee hoofdrolspelers van het Italiaanse quattrocento – onderwerp van een tentoonstelling vormt. Mantegna en Bellini waren schoonbroers. Vooral aan het begin van hun carrière varieerden ze op dezelfde thema’s en speelden leentjebuur bij elkaar om daarna elk een eigen koers te varen. De poëtische Bellini in de republiek Venetië en de vindingrijke Mantegna aan het hof in Mantua. De tentoonstelling gaat in het voorjaar van 2019 naar de Gemäldegalerie in Berlijn. (Sara Debroey)
Raquel van Haver. Spirits of the soil.
Stedelijk Museum Amsterdam
De Nederlands- Colombiaanse kunstenares Raquel van Haver zorgt voor een kleine tornado in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Met haar bonte, monumentale schilderijen, die door ruimtelijke elementen zoals teer, vals haar en zelfs mobiele telefoons doen denken aan bas-reliëfs, beeldt ze het straatleven af in slums, favellas en andere rafelranden in de Global South. Een revelatie. (Sam Steverlynck)
Rasheed Araeen. A retrospective.
Curator: Nick Aikens
Van Abbemuseum Eindhoven
Rasheed Araeen is een Pakistaans-Britse kunstenaar die vanuit zijn idealistisch minimalisme een politiek-activistische kunst ontwikkelde die in het racistische Londen van de 20ste eeuw ook zodanig gemarginaliseerd werd, dat hij in de geschiedenis van het Westers minimalisme volledig over het hoofd werd gezien. (Jeroen Laureyns)
Pure Rubens
Curator: Friso Lammertse
Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam
Groot overzicht van de olieverfschetsen van Rubens. De olieverfschetsen zijn puur omdat in dit medium Rubens eigenhandig zijn grote composities voorbereidde die naderhand vaak door medewerkers werden uitgevoerd. In deze virtuoze en met losse toets geschilderde schetsen ontdek je de rijke verbeelding en de vitaliteit van Rubens. Architect Ard De Vries verdient voor mijn part de prijs van beste vormgever van een tentoonstelling. (Sara Debroey)
Caravaggio à Rome
Curatoren: Francesca Cappelletti, Pierre Curie
Musée Jacquemart-André, Parijs
Een briljante tentoonstelling over Michelangelo Merisi, alias Caravaggio, en al zijn artistieke vijanden. (Chantal Pattyn)
Ceija Stojka
Curatoren: Antoine de Galbert, Xavier Marchand
La Maison Rouge, Parijs
De Oostenrijkse Roma-kunstenares Ceija Stojka overleefde als kind drie concentratiekampen. Daarover legde ze ijzingwekkende getuigenissen af in haar boeken en schilderijen. Als autodidact maakte ze de meest krachtige kunst die er ooit over de holocaust gemaakt is. (Jeroen Laureyns)
Biënnale van Riga
Curator: Katerina Gregos
De allereerste Biënnale van Riga was een succes, door de schitterende selectie en de relevante thematiek. Mooi werk van de in Brussel gevestigde curator Katerina Gregos. We gingen naar huis met een hoofd vol indrukken, beelden en verhalen. (Chantal Pattyn)