Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Black Words Matter: Vijf jonge Vlamingen over racisme

kunst & cultuur

wo 17 jun. - 2:10

De dood van George Floyd blijft nazinderen. Ze heeft voor wereldwijde verontwaardiging gezorgd. Floyds dood zet ons ook aan het denken over culturele beeldvorming. Espresso nodigt vijf jonge Vlamingen uit om te vertellen welk werk voor hen het thema racisme treffend aansnijdt.
Black Words Matter

De laatste week kwamen er wereldwijd bedenkingen bij enkele bekende films en series omwille van racisme. De Britse streamingplatformen schrapten "Little Britain" uit hun catalogus. Bepaalde sketches worden nu als ongepast ervaren. En HBO haalde de klassieker ‘Gone With the Wind’ van het scherm, de film uit 1939. Want de film romantiseert de gruwelijkheden van de slavernij en zwarten worden geportretteerd als tevreden ex-slaven. Ook in Vlaanderen rijzen er vragen. Literatuuronderzoeker Geert Buelens zette eerder al vraagtekens bij de Congo-boeken van Jef Geeraerts. "Blijven we blind voor het racisme van Geeraerts?"

Wij vragen aan vijf jonge Vlamingen welk boek of kunstwerk, welke muziek, film of televisiereeks een eyeopener kan zijn als het over racisme gaat. Waar vonden zij de juiste woorden? Waarin werden hun gevoelens het best vertaald? 

 

Maandag 15 juni: Fikry El Azzouzi

Schrijver Fikry El Azzouzi is aangegrepen door When They See Us, een miniserie van Ava DuVernay op Netflix.

Dinsdag 16 juni: Yousra Benfquih

Doctoranda en schrijfster Yousra Benfquih vindt de speech van schrijfster Toni Morrison in Portland State University in 1975 een sterke herinnering aan de kwetsuren die racisme veroorzaakt.

Woensdag 17 juni: Sachli Gholamalizad

In Amerikanah, het boek van Chimamanda Ngozi Adichie, ziet actrice Sachli Gholamalizad een weerspiegeling van wat er nu speelt bij zwarte mensen.

Donderdag 18 juni: Sibo Kanobana

Doctorandus en schrijver Sibo Kanobana spreekt over het boek Racism, Class and the Racialized Outsider van Satnam Virdee, dat voor hem toont hoe racisme en kapitalisme met elkaar verweven zijn. 

Vrijdag 19 juni: Aurélie Nyirabikali Lierman

Voor componiste, vocaliste en radiomaakster Aurélie Nyirabikali Lierman kwam het boek Nations Nègres et Culture van de Senegalese schrijver Cheikh Anta Diop heel sterk aan. 

 

Het boekenplatform van VRT Lang Zullen We Lezen ook racisme in de kijker, met een Black Lives Matter-lijst van boeken die beter helpen begrijpen. Verschillende gasten raden boeken aan die je kijk op racisme en de huidige protesten in de VS kunnen veranderen. Je vindt er alles over op hun website.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet