Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Bloed en honing: kriskras door de Balkan

kunst & cultuur

wo 16 dec. - 4:42

Bloed en honing

Wie?

Irene van der Linde is journaliste bij De Groene Amsterdammer. Nicole Segers is documentair fotografe. Samen reisden ze langs de oostelijke buitengrenzen van Europa en maakten daarover het boek 'Het einde van Europa'. Vervolgens verbleven ze een jaar in Istanbul en uit die ervaringen ontstond 'Het veer van Istanbul'.

Wat?

In 'Bloed en Honing' reizen Van der Linde en Segers kriskras door de Balkan. Sinds Kroatië in 2013 toetrad tot de Europese Unie, loopt de buitengrens van Europa dwars door de Balkan. Maar de regio is veel complexer dan de huidige lijnen op de landkaart doen vermoeden.

Verschillende bevolkingsgroepen wonen verspreid over verschillende landen en zijn er tot elkaar veroordeeld. Voorstanders van een multi-etnische samenleving en extreme nationalisten moeten er samen een toekomst uitbouwen. De rijke geschiedenis, het communistische bewind onder Tito en de bloedige burgeroorlogen in de jaren 1990 drukken nog altijd hun stempel op de inwoners van de Balkan. Sommigen dromen van een toekomst binnen de Europese Unie, anderen stellen hun hoop op het Turkije van president Erdogan, nog anderen strijden voor een Groot-Albanië.

Van der Linde en Segers reizen in het spoor van de Britse journaliste Rebecca West, die in 1942 één van de standaardwerken over het toenmalige Joegoslavië schreef. Ze ontmoeten tal van mensen en tekenen hun verhalen, hun dromen en hun angsten op. De tekst van Van der Linde vloeit naadloos over in de krachtige beelden van Segers.

Waarom moet u dit lezen?

Wie graag 'In Europa' en 'Grote Verwachtingen' van Geert Mak gelezen heeft, zit ook goed met dit boek. 'Bloed en Honing' schept een helder beeld van een uiterst complexe regio, en het laat zien hoe belangrijk de Balkan voor Europa is. De vele getuigenissen kruipen onder de huid.

Praktisch?

'Bloed en honing. Ontmoetingen op de grenzen van de Balkan' van Irene van der Linde en Nicole Segers is verschenen bij Boom

Karen Billiet

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet