Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Boekentip Gudrun De Geyter: 'In de wacht' van Alfred Birney

kunst & cultuur

di 26 mei - 3:10

Een roman over een personage in (en sporadisch ook uit) een ziekenhuisbed: het aparte vertelritme dat zo ontstaat is slechts één van de troeven van het nieuwe boek van Libris Literatuur Prijs-winnaar Alfred Birney.
-

"In de wacht is het tegenovergestelde van een een actieroman. Noem het een platterustroman," stelt Pompidou-redacteur Gudrun De Geyter voor. Ze heeft het over het nieuwe boek van Alfred Birney die met zijn vorige De tolk van Java in 2017 verrassend de Libris Literatuur Prijs gewonnen heeft. Centraal in In de wacht staat - of juister: ligt - patiënt Alan Noland die in zijn ziekenhuisbed op een hartoperatie wacht, waarvan hij niet weet wanneer die eraan komt. Het is een ongewone setting. De Geyter: "Dat leest net zo prettig omdat het een heel ander soort tijdsbeleving biedt. En ook al waren we niet bedlegerig, we hebben de voorbije maanden misschien wel ervaring met die aparte tijdsbeleving." Het is voor Noland een hel(s)e onderneming om uit bed te komen en stapje voor stapje naar de wastafel te strompelen.

Waar kom ik vandaan, wat is belangrijk voor me en wie zijn de mensen die ik liefheb? Daarover gaat 'In de wacht'.

— Gudrun De Geyter

Alfred Birney, die zelf ook hartpatiënt is, schrijft heel coulant, vindingrijk en vervoerend, vindt De Geyter. "Het is een aangenaam vertelritme. Zou het kunnen dat de schrijver die ook gitarist is en gitaarles gegeven heeft, net daar aanwijzingen vindt over hoe je een lezer verleidt met zoiets als tekstweefsel?" Daarnaast is ook de thematiek boeiend, met veel "gedachten die opborrelen over kleur, afkomst en identiteit; zelfs in het multiculturele Nederland waar dat allemaal geen rol zou mogen spelen. Noland - noem hem het hartlijdende alter ego van Alfred Birney - laat zijn gedachten de vrije loop zonder daarbij een blad voor de mond te nemen." Zo meent de schrijver dat Nederland over sommige thema's, zoals overbevolking, veel te ingewikkeld doet en dat die uit de taboesfeer moeten.

 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet