Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Boekentip Karen Billiet: De Effingers

blijf verwonderd!

ma 24 aug. - 13:34

De Effingers, een vergeten parel uit 1951, van de schrijfster Gabriele Tergit werd in Duitsland een jaar geleden herontdekt en werd een ongelofelijk succes. De roman is nu ook vertaald in het Nederlands. En Karen Billiet is fan: "Echt zo’n dik boek dat je helemaal weet mee te slepen."
De Effingers

"Je kon vorig jaar in Berlijn geen boekhandel binnenwandelen of je zag een dikke stapel van De Effingers liggen," vertelt Billiet. Met deze roman werd de vergeten schrijfster uit 1951 helemaal herontdekt. Toen het boek in 1951 verscheen was er minder lof. Tergit vond zelfs met moeite een uitgever.

Gabriele Tergit werd geboren in een welgestelde Joodse familie. Zij ging tegen alle verwachtingen in studeren, werd journaliste en bracht verslag uit van rechtzaken. Billiet: "Na verloop van tijd begon ze ook romans te schrijven, twee in totaal. Aan de Effingers heeft ze het langst gewerkt."

De Effingers doet denken aan de Buddenbrooks, een ander bekend Duits boek, over een rijke ondernemingsfamilie in Lubbeck. "Je zou kunnen zeggen dat Tergit er haar eigen versie van gemaakt heeft."

De roman gaat over de Effingers, een bankiers- en ondernemersfamilie in Berlijn. Gabriele Tergit vertelt het wel en wee van de familie in een woelige periode van de Duitse geschiedenis. "De roman start bij het begin van het Duitse keizerrijk, dan staat de eerste Wereldoorlog voor de deur, vervolgens komt de Spaanse griep, tot de opkomst van de Nazi's. De Effingers zegt veel over de maatschappelijke context en hoe de tijden heel snel veranderen."

De Effingers werkt een beetje als een soap. Het is een heel uitgebreide familie, met feesten, ruzies en geboortes. En met elke generatie begint het opnieuw. Je ziet de mensenlevens tegen de achtergrond van de grote maatschappelijke veranderingen. Dat is heel ontroerend!

— Karen Billiet

Beluister hier de tip van Karen Billiet:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet