Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Boetiek Klassiek

Boetiek Klassiek: 7 januari, terugblik 2016

klassieke muziek

ma 2 jan. - 8:39

Op zaterdag 7 januari krijgt Nicole Van Opstal in Boetiek Klassiek bezoek van sopraan Jodie Devos en het pianoforte-duo Jan Vermeulen en Veerle Peeters. Verder blikt Nicole terug op muzikaal 2016, de hoogtepunten van een jaar Boetiek Klassiek aan de hand van enkele gesprekken en Klara's 10-cd's.

Sopraan Jodie Devos maakte samen met mezzo Caroline Meng en het Quatuor Giardini "Il était une fois”, een sprankelende cd rond muzikale sprookjes. Ze kozen aria's uit verschillende opera's en verwerkten die tot een nieuw verhaal. Met muziek van o.m. Charles Silver, Jacques Offenbach, Laurent de Rillé.  

Ook Jan Vermeulen en Veerle Peeters komen hun nieuwe cd voorstellen, de 3e in een 7-delige reeks over de muziek voor piano vierhandig van Franz Schubert. 

Na zijn met lof overladen 12-delige cd-reeks met Schuberts pianoforte-solo oeuvre lag het voor de hand dat Jan Vermeulen ook het oeuvre voor pianoforte vierhandig zou opnemen samen met zijn voormalige leerlinge en compagnon de route Veerle Peeters. Met deze derde cd ontkrachten Vermeulen en Peeters een hardnekkig cliché over vierhandige pianomuziek. Het genre wordt meestal geassocieerd met gezellige huiselijkheid, Biedermeier ten top. De Sonate in C groot, D823, Grand Duo, weerlegt dit op overtuigende wijze. Het is muziek die totaal ongeschikt is voor de Biedermeier-amateurs, wegens veel te moeilijk. Veerle Peeters en Jan Vermeulen vertellen waarom Schubert zulke moeilijke muziek voor piano vierhandig reserveerde. Voor deze opname gebruikten Vermeulen en Peeters een Tröndlin pianoforte uit de periode 1825-1830, de jaren waarin deze sonate werd geschreven. Nog op de cd: Sechs Polonaisen D824, dansen dus, een genre waarvoor Schubert een grote zwak had. Jan Vermeulen en Veerle Peeters vertellen er honderduit en openhartig over.

In deze eerste uitzending van het jaar kijken we ook terug op vorig jaar. Tientallen muzikanten kwamen naar Boetiek klassiek om om een nieuwe cd of bijzondere projecten voor te stellen, vandaag een terugblik op enkele gesprekken (Nicolas Achten, Julien Libeer, Reinoud Van Mechelen, Utopia)

Tussendoor komen cd's aan bod die vorig jaar een klara's 10 label kregen.

Meer info over het Pianoforte-duo Vermeulen-Peeters vindt u hier.

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet