Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Boito: Mefistofele

blijf verwonderd!

vr 10 feb. - 23:00

Uitvoerders: Nicolai Ghiaurov, Mefistofele; Luciano Pavarotti, Faust; Mirella Freni, Margherita; Nucci Condò, Marta; Piero de Palma, Wagner; Montserrat Caballé, Elena; Della Jones, Pantalis; Robin Leggate, Nereo; London Opera Chorus, Trinity Boys' Choir, National Philharmonic Orchestra o.l.v. Oliviero de Fabritiis Label: Decca 457 6666

Programma: Arrigo Boito: Mefistofele

Arrigo Boito's Mefistofele is, op zijn minst gezegd, een merkwaardige opera. Het feit dat de man die in de muziekgeschiedenis bekend geworden is als de librettist van Verdi's opera ultima (Otello en Falstaff) hier zelf als componist voor het voetlicht treedt vult dat al in. Deze opera - zijn bekendste werk - dateert van 1868, en hoort dus thuis in de traditie van de volle Italiaanse hoogromantiek (in de tijd ongeveer naast Verdi's Aida). Voldoet Boito aan die verwachtingen? Ja, maar op een speciale manier: je voelt voortdurend een bijzonder verfijnd cultuurmens aan het werk, meer dan een door- en doorwrocht musicus. Dat Mefistofele daardoor eerder theatraal dan "operatiek" indruk maakt hoeft dan ook niet te verwonderen. En toch. Boito was blijkbaar zo'n goede leerling, dat hij in bepaalde nummers een opmerkelijke kwaliteit heeft afgeleverd. Slaagt hij daar over het geheel in op organische wijze? Dat nu weer niet echt. Maar goed, Mefistofele houdt koppig stand in de operageschiedenis van de laatste 130 jaar. Bewijs daarvan is o.a. deze release van Decca in de reeks "Classic Opera". Hier zijn falanxen verzameld die moeten volstaan om een gedenkwaardige versie neer te zetten. Je kan discussiëren over de vocale kwaliteiten van de Bulgaarse bas Nicolai Ghiaurov (niet mijn favoriete zanger), maar anderzijds is Luciano Pavarotti in een stralende vorm, mét de nodige inleving. Idem voor een indrukwekkende Mirella Freni en de rest van de cast. Lof ook voor de globale aanpak van dirigent Oliviero de Fabritiis, waarvan je duidelijk voelt dat hij Boito begrijpt en apprecieert. Voor wie Boito's Mefistofele wil leren kennen is dit zeker geen slechte opname. Anderzijds kunnen we wel een andere invulling van de titelrol aanbevelen, zoals bvb Samuel Ramey.

Johan Uytterschaut

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet