Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Britse architect Richard Rogers overleden

kunst & cultuur

zo 19 dec. - 7:29

In Groot-Brittannië is de architect Richard Rogers overleden. Hij ontwierp opmerkelijke constructies als Centre Pompidou in Parijs, de Millennium Dome en het kantoor van Lloyd's of Londen, de zetel van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg en het Vlinderpaleis, het gerechtsgebouw in Antwerpen.
Richard Rogers

Rogers was 88 en was een van de meest succesvolle -en soms ook omstreden- architecten van de voorbije decennia. Hij kwam uit een Brits-Italiaans gezin uit Firenze en studeerde architectuur in Londen en aan de Amerikaanse universiteit van Yale. Samen met collega Renzo Piano richtte hij begin de jaren 70 een architecten- en ontwerpbureau op.

In de jaren 70 bereikte hij een doorbraak toen zijn ontwerpen voor twee erg opvallende gebouwen werden goedgekeurd. Het meeste stof deed hij opwaaien voor het opvallende cultuurcentrum Centre Pompidou in Parijs. De toen nog erg klassiek ogende Franse hoofdstad kreeg er plots een enorme structuur bij met buizen aan de buitenkant waardoor mensen het gebouw konden betreden. Dat viel niet bij iedereen in de smaak en dat is nogal zacht uitgedrukt. Bij veel Parijzenaars ging de roep op om het "onding" meteen met de grond gelijk te maken, maar dat was ook zo bij de bouw van de Eiffeltoren eind de 19e eeuw.

Bij ons is Richard Rogers vooral bekend als de ontwerper van het Vlinderpaleis, het nieuwe gerechtsgebouw in Antwerpen (zie foto). Het moderne en markante gebouw aan de Bolivarplaats werd in 2006 door toenmalig Koning Albert geopend. Het kostte uiteindelijk 280 miljoen euro, dat was 4 keer meer dan oorspronkelijk geraamd. Rogers ontwierp ook gebouwen voor luchthavens van onder meer Heathrow in Londen en Barajas nabij de Spaanse hoofdstad Madrid.

(c) VRT NWS

Het nieuwe gerechtsgebouw in Antwerpen

Het nieuwe gerechtsgebouw in Antwerpen

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet