Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Bruno Philippe in de suites van Bach: intimistisch en kwetsbaar

klassieke muziek

vr 6 mei - 7:03

Wie?

De jonge Franse cellist Bruno Philippe (°1993), laureaat van de allereerste Koningin Elisabethwedstrijd voor cello in 2017. Philippe studeerde aan het conservatorium van Parijs, waar hij les kreeg van Jérôme Pernoo en Raphaël Pidoux. Voor deze nieuwe opname ging hij te rade bij zijn goede vriend en luitist Thomas Dunford. Bij het platenlabel Harmonia Mundi verschenen eerder al sonates van Schubert, Beethoven, Prokofiev, Rachmaninov en Miaskovsky. Bruno Philippe werkte daarvoor samen met pianisten Tanguy de Willencourt en Jérôme Ducroo. 

 

Wat?

De zes Suites à Violoncello Solo senza Basso BWV 1007-1012 die Johann Sebastian Bach schreef tussen 1717 en 1723, toen hij als Kapellmeister diende aan het hof van Köthen.

Waarom?

Over dit project - dat van het moeilijkste is dat hij voor zichzelf al heeft ondernomen - zegt Bruno Philippe: "il contient mes forces, mes faiblesses et mes imperfections. J’y ai mis tout ce que j’avais." En dat is letterlijk te nemen: Philippe is met succes op zoek gegaan naar de verschillende dansante karakters die in deze suites zijn terug te vinden. Waar nodig geeft hij de stukken een ongelooflijke' joie de vivre' mee, maar evenzeer laat Bruno Philippe de kwetsbare en fragiele kant van deze suites horen. Met veel oog voor detail in articulatie, klankkleur en frasering, en met de nodige risico's wat hier en daar wat schoonheidsfoutjes veroorzaakt. Laat dit laatste vooral geen belemmering zijn om deze nieuwe integrale aan te schaffen, want het moet gezegd: om je als jonge 'beginnende' muzikant tussen grootheden als Mstislav Rostropovich, Yo-Yo Ma, Heinrich Schiff, Anner Bijlsma of Pieter Wispelwey te willen zetten, daar is veel durf voor nodig. 

   

- Vincent Goris

Praktisch?

Titel: The Complete Cello Suites
Uitvoerder: Bruno Philippe (cello)
Label: Harmonia Mundi
Catalogusnummer: 902684.85

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet