Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

de koningin elisabethwedstrijd

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Buitenzorg: het verhulde leven van een moeder in de tropen.

kunst & cultuur

vr 12 feb. - 6:57

Jan Brokken. De tuinen van Buitenzorg.

Wie?

Nederlands schrijver Jan Brokken reist al jaren de wereld rond en brengt zijn grenzeloze nieuwsgierigheid naar cultuur en kunst aanstekelijk over.

Wat? 

Buitenzorg is meer dan een plantentuin in het voormalige Nederlands-Indië. Het is de tropische atmosfeer waar Jan Brokkens moeder zich onmiddellijk thuisvoelt. Dit boek is een eerbetoon aan zijn moeder die hem toen nog niet had. Zij was samen met zijn vader vertrokken naar het toenmalige Celebes. Die tropische sfeer, die ook wordt opgeroepen door de klank van de gamelan, brengt Brokken tot een uitweiding over de virtuoze pianist uit Litouwen, Leopold Godowsky. Zo betoverd was die door de toonglijdende percussieklanken dat hij er een pianosuite mee maakte. De moeder van Jan Brokken speelde piano en orgel. Maar vooral legde zij zich toe op het begrijpen van de talen die op Celebes werden gesproken, het Makassaars en het Boeginees. Met de kennis van die taal leerde zij de bevolking beter begrijpen.

Waarom moet u dit lezen?

Jan Brokken geeft stem aan die 'zendelingen' zoals zijn ouders, die door dat contact de kortzichtigheid inzagen van het Nederlandse koloniale bestuur. Hun kennis zou overigens verloren gaan toen Japan het gebied bezette en de meesten onder hen opsloot in kampen. Een indringend verhaal verteld door een schrijver die dit keer in de brieven van zijn moeder reisde.

Praktisch

De tuinen van Buitenzorg. Jan Brokken. Atlas/Contact

Gudrun De Geyter

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet