Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Caroline Pauwels krijgt Arkprijs van het Vrije Woord

blijf verwonderd!

vr 26 mrt. - 7:50

De Arkprijs van het Vrije woord bekroont voorvechters van een open en bekritiseerbaar debat. Caroline Pauwels wint de onderscheiding voor haar sociale betrokkenheid en authentiek humanisme.
Caroline Pauwels volgt auteur en dichter Jozef Deleu op.

De Arkprijs van het Vrije Woord is een symbolische prijs die mensen bekroont die zich actief inzetten voor de vrijheid van denken. De prijs werd in 1951 in het leven geroepen door Herman Teirlinck en de redactie van het Nieuw Vlaams Tijdschrift. Zij wilden verhinderen dat bekrompenheid de vrijheid van meningsuiting en denken zou terugdringen. Onder andere Hugo Claus, Stefan Hertmans, Tom Lanoye, Anuna De Wever en Kyra Gantois kregen de prijs al. 

Caroline Pauwels vindt de prijs een grote eer: “Zonder het vrije woord is er geen dialoog mogelijk. Snoer je anderen de mond dan dreigt verwijdering en polarisatie. Laten we ieders woord horen. Laten we iedereen uit de schaduw halen.”

Pauwels is 56. Ze studeerde filosofie en communicatiewetenschappen. Als academica specialiseerde ze zich in media- en communicatiebeleid. In 2016 werd ze rector van de VUB.

Als we elkander de mogelijkheid geven het woord te nemen dan kunnen we de wereld vooruithelpen.

— Caroline Pauwels

Het Arkcomité roemt Pauwels’ inzet voor de grotere en interculturele toegankelijkheid van het hoger onderwijs en het toegankelijk maken van wetenschapsinformatie. Ook haar betrokkenheid bij de oprichting van het Hannah Arendt Instituut in Mechelen wordt positief onthaald. Op die manier draagt ze op een genuanceerde manier de geschiedenis over aan de volgende generaties, volgens het Arkcomité

Volgens het Arkcomité straalt Pauwels een authentiek humanisme uit. Ze neemt het vanuit haar positie op voor jongeren, vrouwen en technisch geschoolden.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet