Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Sanssouci

Cd-tip van Els Van Hoof: 'A Consort's Monument' van L'Achéron

klassieke muziek

wo 13 mei - 22:07

De prachtige samenklank van gamba's, orgel en virginaal doet Els Van Hoof helemaal wegsmelten bij deze nieuwe plaat. Wetenschappelijk onderbouwde muziek die toch recht uit het hart komt en resoluut op het hart mikt.
-

A Consort's Monument is een nieuw Engels project van het ensemble L'Achéron olv François Joubert-Caillet. Zij baseerden zich daarvoor op musicus-theoreticus Thomas Mace die in zijn Musick's Monument alle facetten van de 17de eeuwse gambamuziek beschreef. Volgens Maces instructies reconstrueerde L'Achéron zes gamba's. En voor deze opname kwamen daar nog een virginaal en een orgel bij. Het is een gevarieerd programma met werk van de meest vooraanstaande componisten in dit genre, zoals John Ward, Giovanni Coperario and Christopher Simpson.

De instrumenten zijn speciaal voor L'Achéron door dezelfde luthier vervaardigd.

— Els Van Hoof

Els Van Hoof, samensteller van Sanssouci, wijst erop dat "de muziek wetenschappelijk onderbouwd, maar alles staat in functie van hoe ze moet klinken, het doel is altijd de muziek!" Die is "heel specifiek van klank en sfeer. Ze is warm en gedragen - een gamba heeft een meetrillende, weemoedige klank." Er is niet alleen de gamba die A Consort's Monument zo bijzonder maakt. "L'Achéron heeft ontdekt dat er bij een gambaconsort ook een orgel moet zijn om goed te klinken. Ze hebben een authentiek orgel laten nabouwen én een virginaal, en zo benaderen ze hoe de muziek in de 17de eeuw zou kunnen hebben geklonken. Een prachtige samenklank!"

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet