Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Klara Live

Chamber Symphony van Jeroen D'hoe op 11 juli in Klara Live

klassieke muziek

ma 8 jul. - 2:50

Op donderdag 11 juli 2019 brengt Klara Live een werk van de Vlaamse componist Jeroen D'hoe: zijn Chamber Symphony werd in februari van dit jaar gecreëerd door Le Concert Olympique onder leiding van Jan Caeyers.. Op het programma van het orkest ook de 5de symfonie van Ludwig Van Beethoven, en dat is niet toevallig: dirigent Jan Caeyers is Beethovenspecialist, en D'hoe schreef zijn werk op vraag van het orkest, met de orkestklank van Beethoven als uitgangspunt.
Chamber Symphony van Jeroen D'hoe op 11 juli in Klara Live

Het was dus een opdrachtwerk: Jan Caeyers vroeg aan Jeroen D’hoe een werk te schrijven met ‘de orkestklank van Beethoven als uitgangspunt’. Hoe begin je daar aan, als componist ? Jeroen D’hoe legt uit: "Ik ben heel grondig aan de slag gegaan met de muziek van Beethoven. Ik heb me gefocust op de symfonieën, de belangrijkste sonates en de late strijkkwartetten. Vooral in de latere werken voel je duidelijk dat de genres worden opgerekt. Beethoven zoekt echt naar de grens. Wat kan een symfonie zijn? Wat kan een sonate zijn? Wat kan een strijkkwartet zijn? Hoe denkt Beethoven over de interactie tussen instrumenten? Hoe denkt hij soms heel obsessief over ritmiek en op welke manier creëert hij een ritmische trance? Voor zijn taal, begin 19de eeuw, was dit vernieuwend en tegelijk is dit nog steeds relevant. Hedendaagse componisten zoeken nog steeds naar die magische formule om een tranceachtig effect te bekomen. Het waren 6 boeiende maanden van muziek beluisteren, analyseren, bestuderen, noteren, reflecteren (… )Het gebeurde vaak dat ik verschillende zaken van Beethoven interessant vond, maar op dat moment wist ik nog niet hoe dat tot een bevredigende, artistieke totaliteit zou komen. Ik heb weken en maanden al mijn ideeën verzameld in een boekje (…) Als componist zoek ik mijn identiteit in een intense combinatie van lyrische melodieën. Mijn melodieën zijn organisch en eerlijk. Ze spreken voor zich. Beethoven was één van de grootste muzikale genieën aller tijden en creëerde prachtige, eenvoudige melodieën en ging daar op een geniale manier mee om in zijn composities. Ik werd hierdoor meer dan ooit geïnspireerd bij het componeren van de Chamber Symphony."

Klara Live met de Chamber Symphony van Jeroen D'hoe,  op donderdag 11 juli 2019 van 20 tot 22 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet