Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui verlaat Opera Ballet Vlaanderen

kunst & cultuur

do 17 jun. - 12:57

Sidi Larbi Cherkaoui, artistiek leider dans van Opera Ballet Vlaanderen, is aan zijn laatste seizoen begonnen in ons land. Volgend jaar gaat de internationaal gerenommeerde choreograaf aan de slag in Genève.
Sidi Larbi Cherkaoui was sinds 2015 artistiek leider dans van Opera Ballet Vlaanderen

Sidi Larbi Cherkaoui is een Belgische choreograaf met een grote internationale reputatie in de hedendaagse dans. Binnenkort ruilt hij ons land in voor Zwitserland. Zijn laatste voorstelling “Noetic” is begin 2022 te zien in de Stadsschouwburg in Antwerpen en in Opera Gent. Daarna trekt hij naar Le Grand Théâtre de Genève in Zwitserland. Van dat balletgezelschap wordt hij vanaf de zomer van 2022 artistiek directeur, onder leiding van Aviel Cahn, die tot enkele jaren geleden directeur van opera Vlaanderen was.

Sidi Larbi Cherkaoui, die ook bekendheid geniet met zijn eigen gezelschap Eastman, was sinds 2015 aan de slag bij Opera Ballet Vlaanderen. Na de fusie van Opera Vlaanderen en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen werd hij artistiek leider. “De voorbije zeven jaar schreef hij mee aan een belangrijk artistiek hoofdstuk van het huis, gaf een nieuw en eigen elan aan het balletgezelschap en liet het publiek kennis maken met een nieuwe generatie dansers en makers,” blikt Opera Ballet Vlaanderen terug.

Opmerkelijke producties waren “Fall” uit 2015, dat vorige week werd hernomen, “Exhibition” uit 2016, “Memento Mori” uit 2018 of de opera “Pelléas et Mélisande”, een samenwerking met performancekunstenares Marina Abramovic. Sidi Larbi Cherkaoui nodigde ook belangrijke gastchoreografen uit als Akram Khan of haalde producties van Pina Bausch binnen.

Zijn werk blijft een vaste waarde

“Het afscheid van Sidi Larbi Cherkaoui gebeurt met de beste wederzijdse gevoelens van respect en dankbaarheid voor wat hij voor dit gezelschap betekend heeft,” zegt Opera Ballet Vlaanderen. Zijn werk “zal een vaste waarde blijven binnen het repertoire. Zijn choreografieën maken deel uit van het levende en actuele erfgoed van het gezelschap.”

Sidi Larbi Cherkaoui: ‘Ik ben ontzettend dankbaar voor de eer die ik had om tijdens deze boeiende jaren in het directiecomité te zitten van Opera Ballet Vlaanderen. Ik verlaat het huis en kijk uit naar nieuwe uitdagingen, maar ben zeker niet helemaal weg: de band met de dansers en het hele team bij Opera Ballet Vlaanderen zal altijd blijven. Ik kijk alvast met enthousiasme en bewondering uit naar het pad dat artistiek directeur Jan Vandenhouwe effent voor Opera, Ballet en Vonk.’

Sinds vorig jaar is Jan Vandenhouwe artistiek directeur opera en ballet; Sidi Larbi Cherkaoui werd toen artistiek leider dans. Het is een verrassing dat hij vertrekt, maar "we werken in een internationale context, er is altijd veel beweging in ons vak," zegt woordvoerder Wilfried Eetezonne.

"Naast het aanbod om in Geneve te werken, waar hij sinds 2005 al mee verbonden was als choreograaf, is het na zeven succesvolle jaren in Opera Ballet Vlaanderen een logische stap om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Hij zal wel verbonden blijven met Opera Ballet Vlaanderen als choreograaf -regisseur. In Vlaanderen zal hij zich verder focussen op de verdere ontwikkeling van zijn eigen gezelschap Eastman, dat hij in 2010 oprichtte. Sidi Larbi Cherkaoui kijkt terug op een uitstekende relatie met Opera Ballet Vlaanderen," klinkt het bij Eastman, zijn eigen dansgezelschap.

© VRT NWS

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet