Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Componist en pianovirtuoos Frederic Rzewski overleden

klassieke muziek

zo 27 jun. - 7:01

De Amerikaanse componist en pianist had een carrière van meer dan 60 jaar, waarin hij uiteenlopende muziekgenres verkende en vaak grenzen verlegde. Hij woonde een tijd lang in Brussel en doceerde aan het conservatorium van Luik. Hij overleed zaterdag in het Italiaanse Montiano, hij werd 83 jaar oud.
Frederic Rzewski in 1998

Frederic Anthony Rzewski werd in 1938 geboren in Westfield Massachusetts als zoon van twee apothekers. Hij begon piano te spelen toen hij 3 jaar oud was en kort daarna begon hij ook te componeren. Hij studeerde aan Harvard en Princeton bij componisten als Randall Thompson, Roger Sessions en Milton Babbitt. Na zijn studies kreeg hij een beurs om in Italië door te studeren bij Luigi Dallapiccola. Daardoor speelde en werkte hij sinds de jaren ’60 voornamelijk in Europa. Hij raakte vertrouwd met de hedendaagse muziekscene en speelde o.a. de première van ‘Klavierstück X’ van Karlheinz Stockhausen in 1962.

Rzewski heeft een uitgebreid oeuvre op zijn naam staan, in vele genres: orkestmuziek, vocale muziek voor koor en voor solostemmen, veel kamermuziek en een groot aantal pianowerken die hij vaak zelf uitvoerde. Zij zijn met opzet toegankelijk en traditioneel van aard om zijn muziek, die bijna steeds een politieke, linkse lading heeft, begrijpelijk te houden voor de arbeidersklasse.

Hij werd o.a. bekend door het componeren van 36 pianovariaties op het Chileense protestlied ‘The People United Will Never Be Defeated’. Dit was één van de strijdliederen in het verzet tegen Generaal Pinochet. “Ik schreef dit werk voor klassieke muziekliefhebbers in Noord-Amerika, die misschien niets wisten over wat er in Zuid-Amerika aan de hand was,” zei hij hierover. “ik probeerde het publiek te bereiken met een taal die ze niet als vreemd zouden ervaren.”
Dit stuk werd ontzettend populair en werd vaak opgenomen, o.a. door pianist Igor Levit in 2016. Daardoor werd veel van zijn werk geïnterpreteerd als links of politiek geëngageerd, wat hij zelf ontkende.

In 2013 componeerde hij het werk 'Dream' voor de Koningin Elisabethwedstrijd 2013 (voor piano), dat door alle halvefinalisten gespeeld werd.

In 1977 vestigde hij zich in Brussel en werd hij docent compositie aan het conservatorium van Luik. Hij woonde ook in Toscane en overleed daar op zaterdag 26 juni 2021.

Herbeluister hier het gesprek met Klaas Coulembier over Frederic Rzewski in Espresso.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet