Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

Concert Olympique: De Negende Symfonie

klassieke muziek

di 10 mrt. - 1:59

De negende symfonie van Beethoven ging in 1824 in première. Maar Beethoven zelf bleef nadien nog lang te vijlen aan de partituur. Onderzoekers werkten op basis van zijn aantekeningen aan een gereviseerde versie, de oerversie. Jan Caeyers en Le Concert Olympique laten vanavond de Negende 2.0 in wereldpremière gaan. Clara belde tijdens Espresso met Caeyers.
Jan Caeyers en Le Concert Olympique brengen een uitgepuurde versie van de negende symfonie

In 2002 riep Unesco Beethovens negende symfonie uit tot ‘werelderfgoed van de mensheid’. Hij heeft verschillende versies gemaakt. De voorbije jaren hebben wetenschappers geprobeerd om die ultieme versie van zijn negende symfonie te reconstrueren. 

“Beethoven twijfelde vaak over zijn muziek en bracht altijd verfijningen aan”, legt Caeyers uit. “Er zijn een twaalftal bronnen beschikbaar waarin hij telkens andere details in de partituur heeft aangepast. Die versies spreken elkaar soms ook tegen. Bach en Mozart maakten daarentegen gewoon één versie en het was af.”

Ik ben vereerd dat ik als eerste deze versie mag uitvoeren. Ik ben zowel wetenschapper als uitvoerder. Deze twee dingen komen nu mooi samen.

— Jan Caeyers

Voor Caeyers was het een inspirerend repetitieproces: “Door die nieuwe partituren worden we nog meer aangemoedigd om dieper te graven. Tijdens de repetities moest ik geregeld de oude methodes van de muzikanten eruit halen.”

De concerten in Leuven en Hasselt zijn al uitverkocht. Maar niet getreurd! In deSingel in Antwerpen is er nog plaats.
Tickets & info op deSingel.be

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet