Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Music Matters

Music Matters

Correspondances Mysterieuses

blijf verwonderd!

do 2 dec. - 13:19

Correspondances Mysterieuses: dat is een meeslepende meditatie waarin de muziek van Claude Debussy via associatie aan beelden wordt gekoppeld. Een concert-lezing van pianist Lucas Blondeel en kunstenaar Toon Leën met muziek van Claude Debussy. Music Matters op 2 december 2021.
Pianist Lucas Blondeel

De Franse componist Claude Debussy slaagde er als geen ander in om met klank beelden te creëren. Hij zag in de natuur een belangrijke leermeester en was gepassioneerd door de zee, maar evenzeer verknocht aan de grootstad Parijs en bezeten door de beeldende kunst en literatuur van zijn tijd.

In deze voorstelling bieden pianist Lucas Blondeel en kunstenaar Toon Leën een meeslepende meditatie over de verhouding tussen muziek en beeld in het werk van Claude Debussy. Zijn composities treden tijdens Blondeels subtiele uitvoeringen in dialoog met meer dan duizend beelden. In zes korte lezingen ontsluit Leën het visuele universum rondom een aantal van Debussy’s inspiratiebronnen. Blondeel vult gevat aan met verhelderende inzichten in de muzikale vernieuwingen die de componist lanceerde.

De voorstelling neemt ons mee naar Cythera, het utopische eiland van Venus waar Debussy’s L’Isle joyeuse naar verwijst. Via zijn Estampes belanden we op de wereldtentoonstelling van 1889, waar een groep danseressen uit Java de bezoekers betoverden. Een selectie uit de Préludes voert ons naar de enigmatische Mélisande en haar al even mysterieuze voorlopers, maar ook naar het begin van de cinema, en naar een uit de VS overgewaaide dansvorm die populair was rond de eeuwwisseling, de cakewalk. We komen ijzige landschappen tegen, worden overweldigd door het spektakel van vuurwerk en vulkanen en belanden steeds weer bij de oppermachtige zee.

bron: westrand.be

Op vrijdag 3 december brengen Lucas Blondeel en Toon Leën de voorstelling 'Correspondances Mysterieuses' in CC De Westrand in Dilbeek. Meer informatie en tickets vind je via deze link

Herbeluister het gesprek in Music Matters hieronder.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet