Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Pompidou

Pompidou

David Van Reybrouck: "Laat mensen eindelijk spreken"

kunst & cultuur

di 8 dec. - 22:49

David van Reybrouck bracht in zijn nieuwe boek ‘Revolusi’ de onafhankelijkheidsstrijd van de ex-kolonie Indonesië in kaart door de laatste nog levende, ongehoorde getuigen een stem te geven.
David Van Reybrouck

Bij discussies over hoe wij Europeanen moeten omgaan met ons koloniaal verleden blijft iedereen altijd steken bij de vraag wat er moet gezegd worden. Terwijl: "het gaat niet altijd over spreken, het gaat ook over luisteren. Laat mensen eindelijk spreken." 

Historici wagen zich vaak niet aan mondelinge bronnen vermits ‘te moeilijk’ of ‘te subjectief’. Maar David Van Reybroeck is er steevast van overtuigd dat het cruciaal is dat soort bronnen naar waarde te schatten. "De meerwaarde van mondelinge getuigenissen zijn voor mij overduidelijk. Die wegen ruim op tegen de nadelen. Ik versta de geschiedenis veel beter als ik het door de ogen van de mensen mag meemaken."

Indonesië was het eerste land dat na WOI de onafhankelijk uitriep dus veel van de mensen die Van Reybrouck interviewde waren uiteraard al negentig jaar of ouder. Je zou kunnen denken dat de geheugens van deze negentigplusser hen te hard in de steek lieten als het aankwam op het herinneren van de heftige gebeurtenissen die zich zeventig jaar geleden hebben voltrokken. Doch Van Reybrouck heeft het tegendeel ervaren. "Ik heb gemerkt dat traumatische ervaringen pas later in het leven naar bovenkomen. Bovendien hebben ze de eigenschap dat ze nauwelijks vervormen door de tijd. Trauma slijt niet. Het wordt geëtst in het geheugen."

Beluister de volledige uitzending:

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet