Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Espresso

De Bende van Jan de Lichte, hét paradepaardje Streamz, rent niet in galop

kunst & cultuur

wo 16 sep. - 11:15

De Bende van Jan de Lichte moest Streamz met veel toeters en bellen lanceren. De reeks is een historisch drama dat maar liefst vier jaar geleden al werd opgenomen en nu eindelijk in Vlaanderen te bekijken is. Filmkenner Lieven Trio bekeek de serie en bleef toch wat op zijn honger zitten.
Trio: “Het is visueel best wel indrukwekkend.”

De Bende van Jan de Lichte is gebaseerd op het leven van Jan de Lichte. Hij maakte rond 1740 de Vlaamse Ardennen onveilig door overvallen, diefstallen en zelfs moorden te plegen. Waar de historische figuur een crimineel was, maakte Louis Paul Boon van de Lichte in zijn gelijknamige boek opeens een held.  Het is die romantische versie die ook in de reeks centraal staat. 

De verwachtingen lagen hoog, maar volgens Trio kan de serie die niet helemaal inlossen. Het scenario mist een drive die te wijten is aan de oninteressante relaties tussen de personages. Ondanks de mooie cast, stoorde Trio zich af en toe aan het acteerwerk. Dat komt door de onduidelijkheid over de historische benadering. Trio: “Sommige van de acteurs staan er wat ongemakkelijk bij. Moeten ze proberen te spelen naar de gedragingen uit die tijd of mag het wat hedendaagser?” Die onduidelijkheid zorgt voor een warrig geheel.

De kwaliteiten van de reeks liggen voornamelijk bij de visuele aspecten. De makers hebben een uitstekend werk verricht met de decors, locaties en kostuums die een internationaal niveau uitstralen. Trio: “Het deed mij denken aan Game Of Thrones, vooral de scènes in de bossen met de rovers.” Verder is ook de beeldregie goed. De regisseurs slagen erin een heel grimmige sfeer te creëren. Trio: “Die is best wel indrukwekkend.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet