Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Playlist

Updates

blijf verwonderd!

jazz

klassieke muziek

kunst & cultuur

Afbeelding van het programma: Pompidou

Pompidou

De grote zomerboekenlijst van Pompidou

kunst & cultuur

ma 26 jun. - 2:00

Op zoek naar een boek om de vakantie mee door te brengen? Christophe Vekeman, Catherine Vuylsteke, Heleen Debruyne, Gudrun De Geyter en Greet Van Thienen lijsten het beste leesvoer op.

De keuze van Christophe Vekeman

'De hemelse tafel' van Donald Ray Pollock, De Bezige Bij

Met zijn derde roman, even razend knap als grotesk, die de grenzen van de smeerlapperij genadeloos oprekt tot de kots je al lezende hoog in de keel komt te staan, en die maakt dat je je tezelfdertijd voortdurend rot dreigt te lachen om zoveel helse schunnigheden, bewijst Pollock eens te meer de beste schrijver ter wereld te zijn.

'Voorbije liefdes' van Richard Yates, De Arbeiderspers

Deze roman, oorspronkelijk verschenen in 1984 en nu als laatste uit Yates’ oeuvre eindelijk in het Nederlands vertaald, gaat over de relatie tussen liefde en identiteit en is zo beeldend, virtuoos, doeltreffend en geestig geschreven dat hij eens te meer en met gemak bevestigt dat Richard Yates de beste schrijver aller tijden was.

'De laatste deur' van Jeroen Brouwers, Atlas Contact

Met deze fel uitgebreide en herziene vijfde druk van het monumentale 'De laatste deur', hét boek over zelfmoord in de Nederlandstalige literatuur, wordt eens te meer en nu toch echt definitief aangetoond dat Jeroen Brouwers, al dan niet samen met Gerard Reve, de beste schrijver is die ooit in ’t Nederlands geopereerd heeft.

Het was een prachtig literair voorjaar, kortom.

De keuze van Catherine Vuylsteke

'De Ondergrondse Spoorweg' van Colson Whitehead, Atlas Contact

In zijn meesterlijke zesde roman herinnert Whitehead er ons aan dat de verschrikkingen van de slavernij het sediment zijn waarop de VS is gebouwd. Het is een ware pageturner die inzoomt op het bij ons weinig bekende geheime netwerk waarmee ontsnapte slaven in de periode voor de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) van de Zuidelijke naar de Noordelijke staten of zelfs naar Canada werden gesmokkeld.

'Weg naar huis' van Yaa Gyasi, De Bezige Bij

Het debuut van een jonge Amerikaans-Ghanese over twee takken van een grote familiestamboom. De verhalen spelen zich af aan de beide zijden van de Atlantische Oceaan, van Ghana en het toenmalige Ashanti en Fante land tot de VS. Het perspectief is interessant, we krijgen het verhaal van de slaaf, de migrant, de traditionele Ashanti-vorst, de schoonmaakster, de zwarte vrouw die geweldig kan zingen maar die geen baantje krijgt in een club omdat ze net iets te zwart is.

'Dit is Londen' van Ben Judah, Atlas Contact 

Een boek over een versplinterd universum, een geheel van eilanden waartussen zich maar weinig bruggen bevinden. De enigen die er zijn, zijn economisch van aard. Vooral in het licht van de Grenfell tragedie erg actueel.

'Trein naar Pakistan' van Khuswant Singh, Hollands Diep

Dé grote klassieker over de traumatische opdeling van het Britse rijk, in 1956 geschreven door India's bekendste journalist. Het boek speelt zich af in de microkosmos van Mano Majra, een fictief oord in de Punjab, de bij de onafhankelijkheid gesplitste grensstaat, waar het moorden het hardst ging. Singh geeft de onbevattelijke tragedie een menselijk gelaat en zet de naargelang kaste, klasse en religie van elkaar verschillende realiteiten meesterlijk neer.

'Het ministerie van Opperst Geluk' van Arundhati Roy, Prometheus

Tweede roman, twintig jaar na haar bekroonde debuut, 'De God van Kleine Dingen'. Weergaloze stijl, wonderlijke personages en gelaagde verhaallijnen. Alle bekende thema's uit Roy's non-fictie duiken hier terug op: het bloedbad van Gujarat, de gruweldaden van het Indiase leger in Kashmir, de militaire operaties tegen Naxalites en inheemsen.

De keuze van Greet Van Thienen

'Woede en vergeving' van Martha Nussbaum, Ambo/Anthos

Filosoof Martha Nussbaum denkt na over de woede, die deze tijd lijkt te tekenen. En vooral: over hoe we voorbij dat stadium van woede en wrok kunnen geraken, zodat we terug vrij kunnen handelen en denken. Ze spiegelt zich aan enkele helden - o.m. Martin Luther King en Mahatma Gandhi - en is niet te beroerd om persoonlijke voorbeelden te geven van woede in het dagelijks leven.

Nussbaum is ook te beluisteren in aflevering 1 van de podcast ‘Kant, en klaar!’

'Het Schelling-project' van Peter Sloterdijk, Boom Uitgevers

Een interessant geval, dit boek van sterfilosoof Sloterdijk, want wat is het? Een roman (zoals de kaft vermeld), een filosofisch traktaat, een stukje autobiografie, of een zot experiment rond wat erotiek betekent? Het is het allemaal tegelijk. Een aantal wetenschappers besluit het ‘mysterie van de vrouwelijke seksualiteit’ te onderzoeken en begint aan een experiment met het leven zelf. Door middel van brieven, e-mails en uit de hand gelopen vergaderingen.

'Schizofrenie - een filosofisch essay over waanzin' van Paul Moyaert, Vantilt  

Filosoof (en psychoanalist) Paul Moyaert probeert te analyseren wat waanzin is. Dat doet hij via denkers (Gilles Deleuze), de werken van beroemde gekken als Daniel Paul Schreber en Louis Wolfson, en zijn eigen ervaringen met schizofrenen. Een inleiding in een totaal andere werkelijkheid.

Moyaert is ook te beluisteren in aflevering 4 van de podcast ‘Kant, en klaar!’

De keuze van Gudrun De Geyter

'De eeuw van Charlie Chaplin' van Matthijs de RidderDe Bezige Bij

Een musichall-acteur uit het Zuiden van Londen ontdekt Amerika en wordt met zijn bolhoed en tandenborstelsnorretje een onsterfelijke bekendheid op het witte doek. Matthijs de Ridder bekijkt de geschiedenis van de 20ste eeuw door zijn lens. Chaplins verpersoonlijking van de kleine man die zich niet schikt naar hoe de kaarten voor hem worden geschud, spreekt tot de verbeelding van soldaten in WOI, maar staat gek genoeg ook model voor de nieuwe mens zoals de Dadaïsten in Zürich en Parijs zich hem voorstellen. Als verontruste burger en amateur-econoom vormt Chaplin zich vanaf de jaren dertig steeds uitgesprokener een mening over de toestand van de wereld. Zijn vermeende sympathie voor het communisme wordt hem in de VS niet in dank afgenomen. Een knap verteld boek vol ideeënwolken en soms is het onweer.

'Meisjesherinneringen' van Annie Ernaux, De Arbeiderspers

Op een zomeravond op de vakantiekolonie in het Normandische Orne, beleeft Annie Ernaux als jonge vrouw tijdens haar eerste fuifje een brutaal liefdesavontuur met een jeugdleider. De Franse schrijfster van autofictie, inmiddels meer dan 75, slaagde er nooit eerder in om te schrijven over dit voorval in haar leven. Omdat de herinnering innig verweven was met verlangen, verbod en schaamte, raakte ze ervan vervreemd. De schijnbaar objectieve reconstructie van die herinnering uit 1958 als iets wat iedereen had kunnen overkomen maakt dit boek fascinerend. Mooie vertaling door Rokus Hofstede.

'Wederzijds' van Kees 't Hart, Querido

Moe van het overschilderen van de graffiti op zijn gevel, laat de wat paranoïde hoofdpersoon zich verleiden door Wederzijds. Dat is een buurtvereniging die overlast discreet aanpakt en in ruil voor een wederdienst even heimelijk als wederrechtelijk wraak pleegt bij familie van vermeende daders. Maar al vrij snel komt hij tot de vaststelling dat hoe meer hij eruit wil, hoe dieper hij in de schimmige organisatie verwikkeld raakt. Kees ’t Hart beschrijft het zonder franjes maar het werkt aanstekelijk.

'De mensengenezer' van Koen Peeters, De Bezige Bij

Was het een oud schuldgevoel over de oorlog in de Westhoek waardoor Remi zich voor genezings- en rouwrituelen ging interesseren? Koen Peeters vraagt het zich af in zijn semi-fictionele boek dat geënt is op het leven van de antropoloog Renaat Devisch. De auteur reist hem na van de boerderij waar hij opgroeide naar Zuidwest-Congo, waar zijn personage Remi na een strenge jezuïetenopleiding gaat wonen bij de Yaka. ‘De Mensengenezer’ werd een meeslepende zoektocht naar inzicht in de radicale keuzes die Remi maakte en in zijn overgave om anderen te begrijpen.

De keuze van Heleen Debruyne

'Het verboden boek' van Ewoud Kieft, Atlas Contact

Historicus Ewoud Kieft las Mein Kampf. Van begin tot eind. Op zich al een hele prestatie - het iconische verboden boek is niet bepaald vlot geschreven. Maar hij analyseert ook nog eens haarscherp waarom Hitler geen alleenstaande megalomane gek was en waarom al die Duitsers voor hem gevallen zijn. En hoe het ons ook nu nog zou kunnen overkomen.

'Mannen leggen me altijd alles uit' van Rebecca Solnit, Podium

Essayiste Rebecca Solnit is al jaren een grote naam in de Angelsaksische wereld. Het lijkt wel alsof ze over alles iets zinnigs kan zeggen: over politiek, over verzetsbewegingen, over wandelen, over Virginia Woolf, over de uitvinding van de camera en over feminisme. Deze eerste Nederlandse vertaling verzamelt haar meest feministische stukken.

'Homo Deus' van Yuval Noah Harari, Thomas Rap

De Israëlische historicus Yuval Noah Harari bestudeerde jarenlang Middeleeuwse krijgsgeschiedenis. Tot hij op een dag besefte dat hij zijn vaardigheden als historicus wilde inzetten om een groter verhaal te vertellen. Het verhaal van de hele mensheid legde hij bloot in zijn bestseller 'Homo Sapiens', in dit boek waagt hij zich aan een toekomstvoorspelling en vraagt hij zich af waar het heen gaat met onze soort.

'De eerste keer dat ik mijn hoed verloor' van Colette, Privé-domein

Colette is vooral als schandaalschopster de literaire geschiedenis in gegaan - Chéri is nog steeds haar meest gelezen boek. Met dit Privédomein bewijst vertaalster Kiki Coumans dat ze bovenal een begenadigd schrijfster was, met een pen zo rijk dat zelfs een beschrijving van een tuin een feest voor de zintuigen is.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks het beste uit de wereld van kunst en cultuur, klassieke, jazz- en wereldmuziek? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet